Pienen riistäjän tarina

Minulla on kunnia tuntea hienoja yrittäjiä ympäri Suomen. Loppuvuoden ja yrittäjyyden kunniaksi haluan julkaista erään pienyrittäjän tarinan, joka julkaistiin tänään myös Yrittäjä-lehdessä (6/2014):

 

”Olen yrittäjä niin kuin miehenikin. Työskentelen yksin, minulla ei ole työntekijöitä. Miehelläni on seitsemän työntekijää, joten hän on työnantaja. Koska yrittäjien asema on lähellä sydäntäni, seuraan  uutisointia ja keskustelua siitä, miten työnantajat riistävät työntekijöitänsä. Maailma on juttujen perusteella todella julma työntekijöitä kohtaan. Usein tämä kritiikki kohdistuu suuriin yrityksiin, mutta valitettavan usein se yleistetään kaikkiin työnantajiin ja yrittäjiin. Siksi haluan kertoa toisen puolen tarinasta.

Kello 16 työntekijät pääsevät töistä. He hakevat mahdollisesti lapset hoidosta ja menevät kotiin. Työpäivä oli rankka, mutta nyt voi huilata ja katsoa vaikka lempisarjan tv:stä. Ajoissa nukkumaan, että aamulla jaksaa taas mennä töihin. Joululomaan on enää kaksi viikkoa, nopeasti se aika menee.

Kello 16 yrittäjä käy parin asiakkaan luona, jotta hommat olisivat aamulla selvät, kun työntekijät tulevat töihin. Kotiin kaupan kautta ja perheelle ruokaa. Lasten kanssa hiukan leikkiä ja sitten laskuttamaan. Kirjanpidon aineisto pitää toimittaa huomenna ja palkat laittaa maksuun. Yrittäjä tarkastaa tilin saldon ja huokaisee helpotuksesta; rahat riittävät työntekijöiden palkkoihin. Muutama lasku on myöhässä, mutta ne maksetaan, kun rahaa tulee tilille. Klo 23 yrittäjä sulkee koneen ja suuntaa kohti sänkyä. Herätys kello kuudeksi, jotta ehtii kirjoittamaan muutaman sähköpostin ennen varsinaisen työn aloittamista. Lomaa yrittäjä on ajatellut pitää keväämmällä muutaman päivän, kun työntekijät ovat talvilomansa pitäneet.

Tämä on todellista arkea monen yrittäjän kohdalla. Teemme paljon sellaista työtä, josta kukaan ei maksa meille palkkaa. Nostamme itsellemme palkan sen jälkeen, jos ja kun rahaa jää. On ainainen huoli siitä, että asiakkaat maksavat laskunsa ajallaan ja rahaa riittää palkkoihin ja laskujen maksuun. Suomen lainsäädäntö pitää huolen, että verottaja ja vakuutusyhtiöt ottavat omansa, jotta työntekijöillä olisi ilmainen terveydenhuolto ja eläke. Kyllä, me yrittäjät sen maksamme.

Toki on aikoja ja yrityksiä, joilla menee hyvin. Tuote tai palvelu myy ja katetta jää. Tällöin palkkaamme mielellämme uusia työntekijöitä, mutta otamme myös itsellemme palkan kovasta työstä ja riskinotosta. Tämä on kuitenkin monen mielestä väärin. Yrittäjä ei saisi hyötyä taloudellisesti omasta yritysideastaan eikä ajallisesta ja rahallisesta satsauksesta, jonka hän on yritykseensä tehnyt. Kritisoidaan, kuinka rahaa ei jaeta työntekijöille, jotka työn ovat tehneet, eivätkä työttömätkään saa osaansa. Tämäkö on sitä riistoa?

Meistä pienistä ja keskisuurista yrittäjistä ei varmasti moni ole riistomielialalla yrittämässä. Me haluamme, että sinä – työntekijä viihdyt yrityksen palveluksessa. Jos kaikki ei mene niin kuin haluaisit, toivomme, että kertoisit siitä meille. Emme ehkä kaikelta työltämme ole nähneet asiaa sinun näkökulmastasi. Arvostamme sitä, että teet työsi hyvin, koska se takaa rahavirran yritykseen ja sinun palkkasi myös jatkossa. Te, rakkaat työntekijät, olette meille tärkeitä. Te olette yrityksen osaaminen ja voimavara ja toivomme, että voimme pitää teistä hyvää huolta myös jatkossa. Kiitos tehdystä työstä, toivottavast osaatte arvostaa myös sitä, mitä kaikkea me olemme tehneet, jotta olemme voineet tarjota työpaikan teille.”

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin Pienen riistäjän tarina

 1. Sari Vilhonen via Facebook sanoo:

  Hyvin puhuttu!

 2. Anders Lundgren via Facebook sanoo:

  1. Yrittäjä joka elää kädestä tai tekee työtä säännöllisesti yli 10 tuntia päivässä tarvitsee verokorttia.
  2. Duunaritkin (tai ainakin toimihenkilöt) tekee työtä mitä työnantaja ei pysty suoraan laskuttamaan.
  3. Unohdit mainita että yrittäjä on palkkatyöntekijää tyytyväisempi työhönsä.
  4. Eläkkeet ja verot maksaa loppujen lopuksi loppuasiakas, ei yrittäjä. Kaikki pelaa samoilla säännöillä eikä kukaan ole sen takia altavastustajana kotimaassa.
  Tällä kertaa ei oikein pääse riman yli.

  • Erno sanoo:

   Köh, mistähän nämäkin kommentit on aivopiereskelty?

   1) Tällä periaatteella 99% pienyrittäjistä on väärällä alalla. Kokeile huviksesi ilman että joku iskee miljoonia kouraan niin saat ehkä vähän realismia elämääsi? Jostain on aina aloitettava, ja joskus se alku kestää todella pitkään. Läheskään jokainen yritys ei ikinä ole mikään rahasampo eikä niistä sellaisia edes yritetä. Riittää, että tulee toimeen. Mitä vähemmän työntekijöitä on, sitä vähemmän on varaa ottaa joku tekemään kirjanpitoa, laskutusta ja muuta. Ne täytyy tehdä itse. Yleensä kaiken muun “oikean” työn päälle. Toisaalta, mitäpä minä tiedän. Tämä on vain 7 oman ja muiden omistamien pienyritysten omistajana / työntekijänä / osakkaana nähtyä.

   2) Niin tekevät. Paljonkin. Ero on tosin siinä, että he saavat joka sekunnista silti palkkaa. Yrittäjä saa palkkaa siitä mitä PYSTYY laskuttamaan. Tai siis, jos siitä jää maksujen, vuokrien, palkkojen ja verojen jälkeen enää mitään yli. Läheskään aina ei jää. Välillä raha tulee kovalla viiveellä, välillä pitää ottaa pankkilainaa että saa hankinnat kustannettua jotta on jotain mitä myydä ja toivoa, että katetta jäisi sen verran että saisi vähän hernekeittoa itsekin.

   3) Automaattisesti? Mielenkiintoinen näkemys. Tästä varmaan löytyy pitävä tutkimus?

   4) Jeesustele niin paljon kuin tahdot. Katso sen jälkeen vaikkapa irtisanomissuojan tilanne yrittäjä vs työntekijä. Katso sen jälkeen mitä yrittäjä tekee siinä vaiheessa kun yritys menee nurin. Vinkki: ei ainakaan hakemaan työttömyyskorvausta ennen kuin ~puolen vuoden karenssi on ohi. Voisin jatkaa aika pitkään tätä litaniaa. Kukaan ei ole altavastaajana?

 3. Riikka sanoo:

  Asiaa puhut ja tähän lisäisin vielä asiakkaat, joita usein autetaan myös ilman vastiketta, jotta jäisi positiivinen kokemus yrityksestä.