Töissä, mutta kuitenkin etätöissä

Töissä työkaveria autetaan, kun tarvetta ilmenee. Näin myös Ferroplanilla. Esimerkiksi myynnin, projektoinnin, suunnittelun, markkinoinnin, tuotannon, automaation ja ostojen täytyy toimia yhteen: joskus naapuriosastolta täytyy siis kysyä apua tai pyytää mielipidettä.

Näihin tilanteisiin liittyy joskus tehtävänvaihtokustannus.

Tiedät varmaankin tilanteen: teet kaikessa rauhassa keskittymistä vaativaa työtä työpisteelläsi. Työkaveri tulee ja pyytää apuasi: luonnollisesti autat kollegaa, ja palaat sitten oman työsi pariin. Joudut kuitenkin hetken miettimään, että mihin jäitkään, kun työsi keskeytyi. Tehtävänvaihtokustannuksilta ei voi välttyä välttämättä etätöissäkään, mutta avokonttorilla se on ehkä hieman yleisempää. Selvää tähän asti, eikö?

Nyt tulee kiinnostava osuus: jos teet toimistotyötä, keskeytyksen jälkeen menee keskimäärin noin 25 minuuttia, ennen kuin saat taas kunnolla ajatuksen tasolla kiinni siitä, mitä olit aiemmin tekemässä ja ajattelemassa – vaikka tässäkin voi kehittyä, ja vaihdella eri tehtävien välillä paljon nopeamminkin. 25 minuuttia on kuitenkin jäätävän pitkä aika, joten mitä voimme tehdä keskeytyksille? On hyvä huomata, että tehtävänvaihtokustannus ei ole kenenkään syy, vaan moderniin työelämään vääjäämättä liittyvä ilmiö, jota on hyvä välillä tarkastella ja pohtia, millä työskentelytavoilla kustannukset saisi minimoitua. Terveeseen yrityskulttuuriin kuuluu, että kollegaa autetaan, kun hän apua tarvitsee, joten miten löytää rauhallinen piilopaikka silloin kun täytyy keskittyä?

Vaikka pelkkä mitattu ajallinen vaihtokustannus kahden tehtävän välillä voi olla ajallisesti suhteellisen pieni (vaihdat sähköpostin kirjoittamisen puhelimeen vastaamiseen) – joskus vain muutama kymmenesosasekunti – keskeytykset kasaantuvat pitkin työpäivää. Lyhyet siirtymähetket voivat joidenkin tutkimusten mukaan syödä jopa 40 prosenttia tuottavasta työstä.

Ratkaisu on yksinkertainen: häivy työpisteeltäsi, mutta älä toimistolta. Mene vapaaseen neukkariin, tai hyökkää lomalla olevan työkaverin työpisteelle. Olet tavallaan töissä etätöissä; tavoitettavissa mutta et työpisteellä. Jos saat painettua keskeytyksettä hommia puolikin tuntia, olet voittaja. Jos haluat varmistaa säännöllisen keskeytyksettömän työajan, merkkaa itsellesi kalenteriin joka viikolle ”etätöissä töissä” -tuokio. Älä kerro tästä kuitenkaan työkavereille.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *