W=widen your options

silhouette of road signage during golden hour

Päätöksenteko (työ)elämässä voi olla usein joko tai -hommaa, mutta jos haluaa vaihtelua, kannattaa kokeilla vaihtoehtojen laajentamista. Tässä muutama kikka päätöksentekoon Decisive-kirjasta.

Etsi muita vaihtoehtoja

Pelkästään vaihtoehtojen etsiminen voi auttaa. Vaihtoehtoja löytää pysähtymällä ja kysymällä: “Onko olemassa muita tapoja tehdä tämä?”

Suunnittele kysymys uudelleen

Myös kysymyksen uudelleen muotoilu voi auttaa. Jos kysyt “Investoinko/ostanko”, voit sen sijaan kysyä “Mikä on parasta käyttöä rahoille?”

Harkitse vaihtoehtoisia kustannuksia

Aina kun käytät rahaa, resurssia tai aikaa johonkin, et käytä sitä mihinkään muuhun.

Käytä katoavan vaihtoehdon testiä

Yksi tapa löytää uusia ideoita on tietoisesti kadottaa nykyiset vaihtoehdot: “Jos tämä ei olisi vaihtoehto, mitä tekisin?”

Käsittele monta vaihtoehtoa kerralla

Sen sijaan, että harkitsisit yhtä vaihtoehtoa kerrallaan, harkitse useita kerralla. Tässä esimerkkinä toimii viiden erilaisen logon analysointi ja valinta.

Jos pyydät suunnittelijaa antamaan sinulle 5 erilaista toteutusta yrityksen logosta, vieläpä niin että näet vaihtoehdot rinnakkain, voit tehdä ensimmäisen karsinnan välittömästi, sen sijaan että kommentoisit jokaista viittä vaihtoehtoa yksitellen.

Löydä ihmisiä, jotka ovat ratkaisseet ongelmasi

Jos kohtaat ongelman, löytyy maailmasta luultavasti joku, joka on kohdannut saman asian aiemmin ja tehnyt jonkin päätöksen. Nämä aiemmat kokemukset auttavat näkemään, mikä toimii ja mikä ei. Tämän takia on olemassa kirjoja, podcasteja ja koulutuksia.

Etsi samankaltaisuuksia muiden ongelmista

Jos suoraa esimerkkiä ei löydy, aina voi etsiä samankaltaista ongelmaa.  Et välttämättä löydä suoraa ratkaisua, mutta löydät hyviä ideoita ja vaihtoehtoja. Vaikka yrityksen omalta toimialalta ei löytyisi tiettyjä esimerkkejä, voit aina katsella muualle, kuten Henry Ford teki.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.