Organisaation oppivuodet

Uudistuksista on helppo puhua. Kun tulee toiminnan aika, into muutoksen toteuttamiseksi on hakusessa. Se, joka ei ole koskaan vastustanut uutta ideaa sanomalla

– Näin täällä on aina tehty.

 heittäköön ensimmäisen kiven. Ja lukekoon muiden mukana seuraavan tarinan

Aloitetaan häkillä, jossa on viisi apinaa. Laitetaan banaani roikkumaan häkin katosta ja tikkaat sen alle. Jonkin ajan kuluttua joku apinoista lähtee banaania kohti. Heti, kun apina koskettaa tikkaita, muita apinoita ruiskutetaan kylmällä vedellä. Jonkin ajan kuluttua toinen apina lähtee kohti banaania samoin tuloksin – muita apinoita ruiskutetaan kylmällä vedellä. Kohta toiset estävät tikkaille pyrkivän apinan aikeet.

Nyt luovutaan kylmästä vedestä. Yksi apinoista otetaan häkistä pois ja tilalle laitetaan uusi. Uusi apina haluaa kiivetä tikkaille ja hakea banaanin, mutta kauhukseen se huomaa, että muut käyvät sen kimppuun.

Parin yrityksen jälkeen apina ymmärtää, että yritys kiivetä tikkaille johtaa joukkokuritukseen.

Seuraavaksi korvataan taas yksi alkuperäisistä apinoista uudella. Edellisellä kerralla vaihdettu apina osallistuu nyt kuritukseen innolla.

Näin toimitaan kaikkien alkuperäisten apinoiden kanssa. Aina, kun tulokas yrittää tikkaille, muut kurittavat sitä. Useimmilla ei kuitenkaan ole mitään käsitystä siitä, miksi ne eivät saa kiivetä tikkaille tai miksi ne osallistuvat tulokkaan kurittamiseen.

Kun kaikki alkuperäiset apinat on korvattu, yhtäkään häkissä olevaa apinaa ei ole ruiskutettu kylmällä vedellä. Kuitenkaan yksikään apina ei enää yritä tavoitella banaania.

Miksi ei?

Koska niiden mielestä on näin toimittu aina. Ja näin syntyy yrityksen toimintamalli.

Artikkeli Oppiva organisaatio Työn Tuuli 1/2007 (HENRY ry), julkaistu Kauppalehti OPTIOssa 16/2007

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.