Vale, emävale, tilasto

Pääsen jälleen esittelemään erään upean vieraskynäilijän, Pinkin tehtaan ja monen muun idean isän, yhteistyökumppanin ja yrittäjän, Wiitta Oy:n Wille Viittasen. Ajankohtaisella aiheella mennään, nimittäin pohditaan median luomia mielikuvia, olkaa hyvät:

 

Peräkkäisten sähköpostiviestien otsikot tiistaiaamuna 24.2.2015 herättivät mielenkiintoni (linkit tiedotteisiin):

Avoimien työpaikkojen määrä kasvussa (Hämeen ELY-keskus) (9:00)

Työttömyyden kasvu pysähtyi Pohjois-Pohjanmaalla (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus) (9:01)

Jippii, varovaisen positiivisia signaaleja työllisyydestä! Hämeessä on otsikon sanavalinnan myötä jopa positiivisempi sävy. Tästäkö se nousu alkaa?

Päätin vilkaista ELY-keskusten tiedotteet nopeasti läpi, että mitä niissä sanotaan. Ensivilkaisulla johdantokappaleiden numerot piirtyivät verkkokalvoilleni, koska olivat molempien alueiden kohdalla kutakuinkin samat.

Pohjois-Pohjanmaa Häme
Työttömät 1/2015 29.600 hlöä 26.219 hlöä
Muutos vuodessa +2.500 hlöä +2.153 hlöä
Muutos joulukuusta 2014 -400 hlöä – 460 hlöä

Ajattelin, että ”Hetkinen, eikös työttömyys ole kasvanut toisin kuin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus otsikoi?”. Tämä ruokki uteliaisuuttani lisää, pakkohan tälle on olla jokin selitys. Varsinaista vastinetta ei löytynyt suoraan tiedotteesta vaan sieltä linkitetystä työllisyyskatsauksesta (s. 2):

Vaikka työttömiä oli 2 500 henkilöä enemmän viime vuoden tammikuuhun verrattuna, työttömyyden kasvu ei kuitenkaan jatkunut. Työttömyyden kasvuprosentti oli tammikuussa 9,2 ja kuukausi sitten 9,9.

Ahaa, siis työttömien määrä kasvoi vuoden takaisesta, mutta joulukuusta tultiin hiukan alas. Miten kävi viime vuonna, onko joulukuusta tammikuuhun tapahtuva työttömyyden lasku sesonki-ilmiö? Tämän selvittämiseksi etsin ELY-keskusten tiedotearkistosta viime vuotisen tiedotteen koskien Pohjois-Pohjanmaan tilannetta, jonka mukaan vuosi sitten muutos oli -186 henkilöä eli jonkinlaista sesonkiluonteisuutta on aistittavissa vuoden vaihteen yli siirryttäessä. Tätä ilmiötä vahvisti myös samantasoiset ja -suuntaiset muutokset Hämeen alueella samoina aikoina.

Hämeen ELY-keskuksen tiedotteen otsikointihan oli positiivisemman sävyinen, toivoa paremmasta on, kun avoimia työpaikkoja oli ilmoitettu 424 enemmän kuin vuoden 2014 tammikuussa. Olisiko Pohjois-Pohjanmaalta voitu viestittää samoin? Kyllä, siellä oli viime kuun lopussa 500 työpaikkaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Toinen positiivinen otsikko olisi voinut olla ”Pohjois-Pohjanmaan teollisuus valmistautuu nousuun: uusia työpaikkoja avautui 540 kappaletta, valmistustyöntekijöiden työttömyys väheni tammikuussa”.

Mitä asioita itse pistin korvan taakse näistä esimerkeistä?

  1. Otsikoinnilla pitää herättää lukijan mielenkiinto ja voidaan päättää jo alussa viestin sävy. Pohjois-Pohjanmaan tapauksessa varovaisen positiivinen viesti kuitenkin kääntyi itseään vastaan, kun sitä tutki hiukan tarkemmin. Hämeen tiedotteen otsikon väite kesti myös tarkemman syynin. Se, että puhutaanko työttömyydestä vai avoimista työpaikoista, määrittää lukijalle ensivaikutelman viestin sisällöstä.
  2. Tilastot ovat yksiselitteisiä, mutta monitulkintaisia. Sinänsä näissäkin tilastoissa on tarkkoja faktalukuja alueiden tilanteesta, mutta raporttien tulkinnat voivat johtaa lukijaa harhaan. Vanha sanonta: ”vale, emävale, tilasto” pitänee nykyäänkin paikkansa, mutta on tietenkin vahvasti tulkitsijan vaikutusvallan alainen. Esimerkkien kohdalla tilastodata on avoimesti saatavilla (kiitos!), joten sieltä on hyvä itsekunkin käydä tarkistamassa faktat, jos epäilyttää. Toki aina pitää muistaa, että ylitulkitseminen/väärin tulkitseminen on useita muuttujia sisältävien tilastojen kohdalla luvattoman helppoa.

Ihmiset ELY-keskuksissakin raportteja ja tiedotteita vääsäävät; viime vuonnakin julkaistiin kotisivujen ajankohtaista-osion mukaan 1 472 tiedotetta sammuttamaan tiedonjanoa, josta suuri kiitos työtä tekeville. Näinä haastavina aikoina pitää ehdottomasti pyrkiä positiivissävytteiseen viestintään, kuten molemmissa esimerkkitapauksissa tehtiin. Ja näin pitää myös meidän muidenkin toimia, jotta saadaan Suomi Oy nousuun!

Haluan toivottaa kaikille blogin seuraajille oikein menestyksekästä vuoden jatkoa!

 

Terveisin,

Wille Viittanen

wille.viittanen@wiitta.com

040 5818 958

Toimin Wiitta Oy:n toimitusjohtajana. Perheyrityksemme työllistää yhteensä 30 muovialan ammattilaista Heinolassa Päijät-Hämeessä ja Kuivaniemellä Pohjois-Pohjanmaalla. Valmistamme teknisiä ruiskuvalutuotteita koti- ja ulkomaisille asiakkaille.

P.S. Tulihan tätä blogin kirjoittamista kokeiltua pitkän harkinnan jälkeen. Miten meni? Kannattaako jatkaa vai lopettaa heti alkuunsa?

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin Vale, emävale, tilasto