Rekrytoi hiekkalaatikolla

Eräs yritysjohtaja sanoi kerran, että ainoastaan yksi asia on vaikeampaa kuin työntekijän irtisanominen; nimittäin uuden löytäminen.

Uuden työntekijän hakeminen tapahtuu niin, että laitetaan ilmoitus Työ- ja elinkeinotoimiston sivuille ja joskus kun oikein repäistään, jopa sanomalehden Avoimet työpaikat-palstalle. Tietyn määräajan sisällä yritykseen ottaa yhteyttä joukko kiinnostuneita hakijoita. Joskus kuitenkin tuntuu, että parhaat työntekijät piilottelevat jossakin. Missä luuraavat Suomen työmarkkinoiden käyttämättömät voimavarat?

Tietenkin kodeissa ja hiekkalaatikoilla. Alaikäisten lasten äideistä joka viides on kotona. Suomessa on tällä hetkellä noin 90 000 naista, jotka tekevät kotitaloustyötä. Joukossa on myös muutama rohkea isä, joka hoitaa lapsia kotona.

Millaisia taitoja kotiäidit ja –isät voivat tarjota työelämään? Tässä muutama esimerkki:

  1. Rajaton paineensietokyky. Taito valmistaa onnistuneesti valkokastiketta, kun joku roikkuu lahkeessa huutaen samalla, kun toisessa huoneessa rikotaan televisiota.
  2. Tekninen osaaminen. Kyky kasata, korjata, liimata, ommella ja teipata mikä tahansa esine kasaan luovin menetelmin.
  3. Organisointitaidot. Kyky tehdä samanaikaisesti ja onnistuneesti seuraavia asioita: puhua puhelimeen, vaihtaa vaippaa, niistää nenää, pyyhkiä lattiaa, laittaa ruokaa, lukea lehteä ja järjestellä paikkoja.
  4. Ennakointi. Kyky nähdä etukäteen piilevät skenaariot ja ehkäistä niiden toteutuminen.
  5. Pitkäjännitteisyys. Kyky kuunnella päivästä toiseen samoja juttuja ja vastata päivästä toiseen samoihin kysymyksiin.

Mitä sitten, jos excel-kaavat tai liitetiedoston lisääminen sähköpostiin ovat unohtuneet? Ne taidot pystyy kuka tahansa oppimaan muutamassa tunnissa. Edellä listatuilla ominaisuuksilla varustettu työntekijä selviää käytännöllisesti katsoen mistä tahansa tehtävästä. Tästä lähtien vaadin, että suoritettu kotiäitiys ja –isyys mainitaan CV:ssä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.