Pakollinen lätkäpostaus: voiko psyykkiseltä valmentajalta oppia, vaikka hän onkin ex-jääkiekkoilija?

Koska Suomi on pelannut menestyksellistä kiekkoa erityisesti tänä keväänä, on aiheesta kirjoitettava ainakin yksi blogi. Lasse Kukkonen päätyi peliuransa jälkeen psyykkiseksi valmentajaksi. Nyt hänen kalenterinsa täyttyy yritysvalmennuksista. Lähteenä HS Vision haastattelu.

Näin rakennetaan hitsautunut joukkue:

ENSIMMÄINEN vaatimus on rehellisyys, mikä puolestaan vaatii itsensä tuntemista. Kukkonen piirteli jo jääkiekkourallaan arvokarttoja: näin hänelle selkeni, kuka hän on, ja mihin hän käyttää aikaansa.

Kun ihmiset pohtivat, mihin he haluavat käyttää aikaansa, he kirjaavat ylös aivan liian monta kohtaa: perhe, ystävät, työ, harrastukset, itsensä kehittäminen, lepääminen ja niin edelleen.

Huippu-urheilijana Kukkonen tietää, miten aikaa käytetään tehokkaasti: nipistämällä. Hän esimerkiksi hylkäsi kaverit ja vapaa-ajan, kun ensimmäinen lapsi syntyi Chicagossa 2006. Näin priorisoitiin perhe ja oma ura.

KAIKKIEN ihmisten täytyy saada olla oma itsensä.

Esimerkiksi jääkiekkoyhteisö on käynyt viime vuosina julkista keskustelua suhtautumisestaan seksuaalivähemmistöihin. Kukkosen mielipide asiaan on hyvin selkeä. Jos pelaaja kuuluu esimerkiksi seksuaalivähemmistöön, niin se on osa häntä – ja hän on tärkeä osa joukkuetta.

Mitä tästä opitaan? Organisaatio ei voi ylläpitää tilannetta, missä tietyt ihmiset joutuvat piilottelemaan itseään. Jos ihminen joutuu pelkäämään tiettyä puolta itsestään, niin ei hän voi tuntea itseään tärkeäksi ryhmässä. Kun puhutaan, että jokainen voi olla oma itsensä, niin sen täytyy tarkoittaa jokaista.

LUOTTAMUS on joukkuehengen luomisen viimeinen silaus. Kun ryhmän jäsenet tuntevat itsensä, ovat rehellisiä itselleen ja toisilleen, he voivat alkaa luottaa toisiinsa.

Kopissa tai organisaatiossa pitää olla turvaa, että ei tarvitse murehtia, olenko riittävän hyvä. Siellä täytyy välittää toisesta ihmisestä sen verran, että kollega ei pelkää tehdä virheitä, koska häntä ei heti tuomita niistä.

Kun ryhmä luottaa toisiinsa ja välittää toisistaan, niin tappiokaan ei pelota. Aina tulee uusi kausi tai kvartaali, mutta ihmissuhteet säilyvät. Jääkiekko motivoi ihmisiä toimimaan yhdessä epäitsekkäästi, mikä on myös yhteiskunnan suurin vahvuus.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.