Kannattaako toimistolle hommata pingispöytä, kuntosali tai oluthanat, vai pärjätäänkö ilman?

silver iMac with keyboard and trackpad inside room

Erityisesti tiettyjen toimialojen yritykset ovat vuosien ajan houkutelleet työntekijöitään viihtymään toimistollaan: Google tarjoaa ilmaisia ​​gourmet-aterioita ja hierontaa. Niken työntekijöillä on pääsy kuntosaleille, joogastudioille. Facebookilla on kampuksella pelihalli, parturi ja pesula.

Onko moderni toimisto järkevä?

Fast Company referoi tutkimusta, jonka mukaan työntekijät eivät erityisesti kaipaa niinkään houkuttelevia toimistokalusteita. Tutkimus viittaa enemmän siihen, että yritysten tulisi panostaa esimiesten ja koko organisaation vuotovaikutustaitoihin sen sijaan, että toimistoja somistetaan ihmisten olohuoneiksi, joissa voi tehdä mitä haluaa.

On epäselvää, onko hulppealla toimistolla edes vaikutusta työntekijöiden sitoutumiseen. Nykypäivänä erityisesti nuoret työntekijät haluavat tietää yrityksen kulttuurista. Aiempi tutkimus on löytänyt kaksi erilaista arvostuksen tyyppiä, jotka ilmenevät hieman eri tavoin: on olemassa kunnioitusta, joita työntekijä voi tuntea, eli niin sanottu arvostava vuorovaikutus.  Se näkyy tiimityöhön sitoutumisen ja kommunikaation helppoutena ja kaikkien laadukkaana työpanoksena; toinen tyyppi on itsenäinen arvostus, joka liittyy siihen, että ihmistä arvostetaan myös omana itsenään. Tutkijat havaitsivat, että molemmilla arvostuksen tyypeillä on merkitystä, mutta jälkimmäisellä on enemmän vaikutusta. Sama tulos näkyi kaikilla tutkituilla toimialoilla. Arvostus itsessään on merkityksellisempää työntekijöille, ja he haluavat myös tuntea tämän kunnioituksen kommunikoidessaan esimerkiksi esimiestensä kanssa.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että johtajien viestintä- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen on panostettava enemmän: on esimerkiksi keskityttävä siihen, että opitaan tuntemaan tiimin jäsenet. Tuntemus auttaa näkemään vahvuudet ja heikkoudet: näin työntekijä pääsee kehittymään tarvittaessa koko organisaation tukemana.

Miksi tällä kaikella on väliä?

Kunnioittava viestintä on ratkaisevan tärkeää positiivisen työkulttuurin luomiseksi, joka puolestaan kasvattaa työntekijöiden sitoutumista. Sinänsä hauskat työedut, kuten pingispöydät ja hanaolut, houkuttelevat tehokkaasti uusia potentiaalisia työntekijöitä, kun he kävelevät ensi kertaa yrityksen läpi vaikkapa haastattelutilanteessa.  Mitä työntekijöiden sitoutumiseen tulee, he haluavat organisaationpuolustavan ja arvostavan heitä.

Tieto viittaa siihen, että työpaikan tarjoamat pinnalliset edut eivät erityisesti paranna työntekijöiden pitkäaikaista onnellisuutta tai sitoutumista. On esitetty, että näillä eduilla on itse asiassa pimeämpi puoli: ne saavat työntekijät roikkumaan toimistossa joskus myös yksityiselämän kustannuksella. Lisääntyneen etätyön vaikutuksesta monet organisaatiot huomaavat, että henkilöstö kaipaa arvostusta pelkkien pingispöytien ja hanaoluen sijaan.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin Kannattaako toimistolle hommata pingispöytä, kuntosali tai oluthanat, vai pärjätäänkö ilman?