Terveiset Alihankintamessuilta!

Vuoden isoimmat messut on taputeltu. Tarkoittaa siis että Alihankintamessut 2018 on  messuiltu syyskuun lopussa. Tänäkin vuonna osastomme E1000 erottui edukseen, tällä kertaa tulevaisuusteemalla. Oli teleportit sisäänkäynneillä, LED-valokiskot seinällä ja katossa, jättiscreen osaston keskellä sekä valoa hohtavat kalusteet. Otetaanpa pieni katsaus messu-urakkaan. Aiemmilta messuvuosilta meidät muistetaan tietenkin KesämökistäPinkeimmästä tehtaasta sekä Mustavalkoisesta maailmasta.

Maanantaina rakennettiin

Saavuin itse paikalle maanantaina puoliltapäivin (Hei, olen Hannes, uusi markkinointikoordinaattori, tästä lisää joskus myöhemmin).  Aloittelimme osaston kasaamista. Musta taustakangas ja LED-valot sekä jättiscreen oli toki jo asennettu paikoilleen. Rakennuspäivä sisälsi omalta osaltani logotarrojen liimausta kalusteisiin, teleporttitarpeiden kantamista, ihmettelyä ja osaston rakentajille soittelua. Hieno musta mattomme loppui nimittäin hieman kesken, betoni suorastaan paistoi osaston reunan lattiasta. Onneksi asia ratkesi jämäkällä keskustelulla messurakentajien toimistossa. Kun rakennushommat alkoivat olla paketissa iltapäivällä, huomasin että jo rakennuspäivänä osastomme herätti kiinnostusta. Pari herrasmiestä käveli hallien läpi vilkaisemaan meidän osastoamme, eivätkä messut olleet edes vielä auki. Aiempien vuosien maineenrakennus kantaa selkeästi hedelmää! Kuvassa Wiitta Oy:n Wille ja Hiomapojat Oy:n Mika rakensivat. Tyydyin valokuvaamaan ja dokumentoimaan tapahtumia.

Ferroplan messuilla

Ferroplan messuilla

Tiistaista torstaihin oltiin tulevaisuudessa

Sitten itse messuihin! Tiistaina oli rauhallisempaa, keskiviikkona vilkasta. Torstai oli näiden välistä. Jakotavarana olleet vesipullot ja hopeatoffeet kiinnostivat, kuten myös messuaktiviteettimme ”Terveiset tulevaisuuteen”. Messukalusteemme hohtivat valoa. Kunhan ensin vain muisti käyttää valojen kaukosäädintä.

Ferroplan messuilla

Tältä puolestaan näytti messuosaston keskiständi sammmakkoperspektiivistä.

Ferroplan messuilla

Messuaktiviteettimme vaati tällä kertaa paperilentokoneen taittelua ja osumatarkkuutta. Uskomme että tällä tavalla terveiset tulevaisuuteen välittyivät varmasti. Tässä mallisuorituksen näyttää Outi, joka vastasi aktiviteetin käytännön toteutuksesta ja osastomme yleisestä toimivuudesta ja viihtyisyydestä. Toisiaan täydentävästä osaamisesta on aina hyötyä, sillä kerroin vielä hieman raakileen lentokoneidean Outille ja yhtäkkiä ihmiset jo heittelivätkin koneita muovilootaan. Näin se homma etenee.

Ferroplan messuilla

Jakotavarana olleet vesipullot istuivat komeasti teemaamme. Etiketin slogan keksittiin viikko pari ennen messuja.

Ferroplan messuilla

Messut onnistuivat jälleen kerran: luotiin uusia kontakteja, ylläpidettiin asiakassuhteita, saatiin näkyvyyttä ja pidettiin yllä Ferroplanin Alihankinta-mainetta. SUURI kiitos vielä kaikille, jotka olivat mukana ideoimassa, suunnittelemassa ja toteuttamassa sekä rakentamassa ja roudaamassa tämän vuoden messuja! Kiitos kuuluu myös messukävijöille! Tarina jatkuu taas ensi vuoden messuilla uusin visioin.

 

FERRONEWS on ulkona!

Messuilla jaoimme pitkään hiottua (ja himoittua) FERRONEWS-julkaisua, joka oli siis juuri tullut painosta ja on myös saatavana sähköisenä versiona. Lehti sisältää kaiken oleellisen tulevaisuudesta, kuten tulevien viikkojen lottonumerot. Mukana on luonnollisesti myös asiakasreferenssejä, uusien työntekijöiden esittelyä, sekä industrial mindfulness -kokemus. Älä ole rimpula, äkkiä siis lehteä selaamaan siitä!

FERRONEWS

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina | Jätä kommentti

Mikä ihmeen Kaupallinen tuottaja?

Olen markkinointisuunnittelija Sini Saares ja olen tuota pikaa työllistymässä rekrykoulutuksen kautta Ferroplanille vakituiseen työsuhteeseen. Mikä ihmeen rekrykoulutus, saattaa moni kysyä. Kyseessä on Hämeen ELY-keskuksen ja TE-palveluiden yhteistyössä konsulttifirma Creamentorsin kanssa järjestämä Kaupallinen tuottaja –koulutus. Ohjelmassa noin 15 Lahden seudun yritystä etsii itselleen vakituista työntekijää viiden kuukauden työssäoppimis- ja koulutusjakson kautta. Tavoitteena on siis rakentaa itselleen työpaikka sadassa päivässä.

Suurin osa, 70 %, koulutuksesta tapahtuu työssäoppimisen kautta eli minäkin aloitin hommat täällä Ferroplanilla jo maaliskuun alussa. Normaali perehdytys hommiin, käyntikortit kehiin ja ei kun markkinointisuunnittelijan tehtäviä hoitamaan. Työssä oppimista tukevat noin neljänä päivänä kuukaudessa järjestettävät koulutuspäivät, jotka ovat keskittyneet kaupalliselle tuottajalle olennaisten kokonaisuuksien pariin. Ohjelmassa on ollut somestrategiaa, ostopolkua, SWOT-analyysiä, after salesiä, sisäistä yrittäjyyttä, yrityksen tavoitteiden määrittelyä, itsensä analysointia työntekijänä ja näiden ohella ihan käytännön tehtäviä ja case-esimerkkejä.

Omalla kohdallani koulutus on ollut tervetullutta perehdytystä yksityisen sektorin toimintatavoista. Olen toki opiskellut markkinointia osana viestinnän yliopistotutkintoani, mutta sittemmin työskennellyt kymmenen vuoden ajan julkisen sektorin viestintätehtävissä, ensin maa- ja metsätalousministeriössä ja sittemmin Lahden kaupungilla. Hyppy julkisen sektorin puolelle ei kuitenkaan tuntunut vieraalta, jo työilmoituksessa kerrotut työtehtävien kuvaukset kuulostivat niin pitkälle tutuilta.

Viestintä ja markkinointi eri maailmoista?

Sisällöntuotanto on sisällöntuotantoa, oli sitten kyse julkisesta sektorista tai yksityisestä perheyrityksestä. Tämän olen huomannut näiden neljän kuukauden aikana, jotka olen ehtinyt näissä töissä viettää. Ennen väänsin esitteitä kansallisesta metsäohjelmasta, nyt aiheeksi ovat vaihtuneet kuljettimet. Ennen uutiskirjeideni aiheena oli elintarvikkeiden laatu tai asumisolosuhteiden erinomaisuus Lahden seudulla, nyt kirjoittelen uusista upeista jätelaitoksista, joihin yrityksemme on toimittanut kuljetinjärjestelmät.

Mikä sitten on muuttunut, jos sisällöntuotannossa kaikki on ennallaan? Ennen julkishallinnon viestintätehtävissä perimmäisenä tavoitteena oli ihmisten mielenkiinnon herättäminen ja tietotason nousu monissa yhteiskunnallisissa asioissa. Nyt kuvaan ovat astuneet myös myyntiluvut. Pienessä (tai no, onhan meitä noin 45) perheyrityksessä kaikkien työpanoksen taustalla korostuu myös yrityksen menestys, onko minun työpanoksellani vaikutusta siihen, että kauppaa syntyy ja yritys on voimissaan. Tiivis yhteistyö myynnin kanssa on oleellista, markkinointi ei voi elää omassa kuplassaan.

Piirre, josta Ferroplanin markkinoinnissa pidän, on pyrkimys erottautumaan massasta. Suoraan sanottuna metallikonepajasektorilla se ei edes ole kovin vaikeaa… 😉 Jo sillä, että aktiivisesti tekee, kirjoittaa blogia, päivystää somessa, tuottaa uutiskirjeitä ja esitteitä, pääsee askeleen edelle kilpailijoista. Hyvänä esimerkkinä erottautumisesta toimii yksi ensimmäisistä työtehtävistäni Ferroplanilla, kirjoittaa toimistosihteerin työnhakuilmoitus Tinder-muotoon: ” Vähän yli kolmekymppinen, orimattilalainen teollisuusfirma, Ferroplan, etsii tositarkoituksella kumppania pitkäaikaiseen suhteeseen. Olen nuorekas, urheilullinen, huumorintajuinen ja harrastan raudan nostoa. Ei mikään rimpula!” Hakuilmoitus oli menestys, se sai Facebookissa ja muissa somekanavissa reilusti yli 10 000 näyttöä ja 1000 visiittiä verkkosivuillemme. Ja kaiken kukkuraksi niitä hyviä työnhakemuksia tuli ja loistava sihteeri löytyi!

No niin, nyt täytyy lopettaa tämä blogin naputus ja keskittyä vaihteeksi uutiskirjeen kokoamiseen. Hyvää kesää ja juhannuksen odotusta kaikille lukijoille!

Kategoriat: Ei kategoriaa | 1 kommentti

Urheiluhuumaa ja huulirasvoja Ferroplanin messuosastolla

Tervehdys Ferroplanin markkinoinnista! Olen uusi markkinointisuunnittelija Sini Saares ja aloitin työni Ferroplanilla maaliskuun alussa. Yksi ensimmäisistä työtehtävistäni täällä oli päästä mukaan suunnittelemaan messuosastoa Yhdyskuntamessuille, jotka pidettiin 10.-11.5. Jyväskylässä. Meillä oli Ladecin koordinoima yhteisosasto kymmenen muun Lahden seudun ympäristöfirman kanssa ja yhteistyö sujui oikein hyvin.

Kevään suunnittelupalaverissa yhteisosaston teemaksi valittiin urheilu – onhan Lahti urheilukaupunki. Osaston keskelle nostettiin podiumi, jossa jengi sai käydä nappaamassa selfieitä urheiluhengessä. VR-laseilla pääsi puolestaan fiilistelemään, miltä tuntuu mäkihyppy.

Oman osastomme jakotavaraksi keksimme heti alkumetreillä huulirasvan. ;)Huulirasva osoittautuikin suosituksi givariksi, 300 pötköä sujahti messuvieraiden matkaan nopeasti. Kehotimme vieraita nappaamaan huulirasvan matkaan, jotta suksi luistaa vielä loppupäivän. Onnistuneeksi läpäksi asiakastilanteissa muodostui myös huulirasvan haju: vaniljantuoksuinen tuubi toi hajumuistissa mieleen aivan selvästi 90-luvun ja teini-Corollan takapenkin, Wunderbaumin tuoksuista ei voinut erehtyä! Toivottavasti kaikki huulirasvan mukaan napanneet muistavat Ferroplanin ja kyseisen keskustelunavauksen aina avatessaan huulirasvatuubin.

Urheiluhengessä osastomme miehet pukeutuivat jääkiekkotuomarin paitoihin ja me likat Minnan kanssa olimme juoksutamineissa. Ladec oli hommannut paikalle Finlandia-hiihtojen vuoronumerolappuja, jotka rinnassa pyörimme koko messujen ajan. Ne herättivät kyllä kiinnostusta, lounastauollakin useampi henkilö tuli kysymään, mihin kisoihin olen oikein osallistumassa.

Juoksukengät jalassa keksimme Minnan kanssa pysäyttää käytävällä ohikulkijoita ja haastaa heitä juoksukilpailuun osaston ympäri. Aluksi juoksijoita ei tuntunut löytyvän, mutta pikku hiljaa puvuntakkimiehet lämpenivät ajatukselle ja lähtivät hölkälle Lahti-osaston ympäri. Palkinnoksi luvattiin aidot Ferro Plan –aurinkolasit, jotka ovat tosi kuumaa kamaa!

Messuosastomme pääteema oli kemikaaliton pohjavedenpuhdistus ja paikalla molempina päivinä oli vesigurumme Jussi, jonka juttusille yritimme ohikulkijoita napata, milloin huulirasva- milloin juoksulenkkitempuilla. Messujulisteessamme komeili vähäpukeinen nainen puhtaan veden roiskeissa. Messujulistetta tehdessä Minna julisti, että tylsä sinivalkoinen on sitten ainoa juttu, jota Ferroplan ei markkinoinnissaan käytä, ja se on sitten pidettävä mielessä!

Vesipuolen porukan lisäksi Yhdyskuntatekniikan messuilla liikkui jätealan ihmisiä. Heitä varten olimme varanneet toki esitemateriaalia, varsinkin uudistetun Environmental Solution Bookin, jossa esittelimme hienoja jätteenkäsittelyratkaisuja, joita on toteutettu ympäri maailman. Tuodaksemme myös konkretiaa jäteasiaan, olimme ottaneet mukaan messuille VR-lasit ja yhteistyökumppanimme Päijät-Hämeen Jätehuollon tuottaman 360-videon Late-jätteenkäsittelylaitoksesta. Omaa tuotantoamme meillä oli mukana myös Mustankorkean jätelaitoksessa kuvattu 2 minuutin 360-videon pätkä, jossa pääsi kurkistamaan bioenergialaitoksen seinien sisälle juuri ennen tuotannon käynnistämistä. Vaikuttavia laitteita! Messuvieraisiin tuntui tekevän vaikutuksen VR-videoiden todenmukaisuus, fiilis oli kuin olisit tosiaan kärpäsenä katossa isossa jätelaitoksessa.

Arvontana meillä oli osastolla 100 euron lahjakortti urheiluliikkeeseen ja sitä kautta keräsimme lisää tilaajia vasta käynnistetyille uutiskirjeillemme. Uutispainotteisten kirjeittemme avausprosentti on ollut yllättävän hyvä ja suorastaan hunjaa korville oli erään messuvieraan kommentti ”Luin uutiskirjeestänne jäteveden puhdistuksesta nanokuplilla ja ajattelin tulla kysymään lisää”. Joku siis lukee kirjettämme oikeasti!!

Keskiviikon näyttelypäivä oli Yhdyskuntatekniikan messuilla verrattain pitkä klo 9-19. Toimistotyöajan jälkeiset tunnit olivat melko hiljaisia ja porukka keskittyi niille osastoille, jotka olivat avanneet oluthanansa. Hiljaisemmalla hetkellä pääsi vähän kiertämään näyttelyä ja toteamaan, että oman osaston toteutus oli muuhun näyttelyyn verrattuna oikein onnistunut. Avajaistilaisuudessa vaan ei turhaan odoteltu parhaan osaston palkintoa, ei sitä kuitenkaan samaan osoitteeseen jaettaisi kahtena kertana peräkkäin.

Minun messurutistukseni rajoittui vain yhteen päivään, vaikka mielelläni olisin jäänyt vielä toiseksikin päiväksi. Tällaisia työpäiviä lisää! Ja innolla suunnittelemaan seuraavia messuja eli syyskuun Alihankintaa!

 

Kategoriat: Ei kategoriaa | Jätä kommentti

Terkut mökiltä eikun messuilta!

 

Vuoden parhaat kolme päivää ovat taas takana. Kyse ei ole kesälomasta, joulusta eikä edes pitkästä viikonlopusta, vaan Alihankintamessuista. Messuista, joita suunnitellaan ja valmistellaan koko vuosi pitkään ja hartaasti.

No niin ja sitten reality check: oikeasti meillä oli taas viikko ennen messuja kaikki asiat täysin levällään ja ihan epävarmaa, saadaanko puoliakaan suunnitelluista asioista kasaan ajoissa.

Mutta taas ehdittiin, eikä tullut edes yhtään kiire! Messuja edeltävänä maanantaina kello 21.50 kaikki oli valmista eli jäi vielä 10 minuuttia aikaa, hah! (Sunnuntai-iltana klo 20 havaittiin, ettei meillä ole saunan kiuasta, jota sitten haeskeltiin maanantaiaamuna pitkin Orimattilan rajaseutuja, mutta kyytiin se saatiin, kiitos Ketolan Metallin Sami, joka tehtaili meille kiukaan su-ma välisenä yönä 😀 ).

Tämän vuoden teemaa eli suomalaista kesämökkimaisemaa lähdettiin pyörittelemään business or pleasure -ajatuksesta. Kaikkea ihme ideaa aiheesta syntyi, mutta lopulta päädyimme ottamaan kaiken irti pleasure-osiosta ja mikä voisi puhutella syyskuun viimeisellä viikolla suomalaista enemmän kuin kesäinen järvimaisema, kesämökin pihapiiri, kalja, makkara ja sauna.

Kuusi metriä korkea taustalakana on ollut joka vuosi maamerkkimme ja tänä vuonna harjoitimme Ankara Designin Annan kanssa paitsi leiskausta myös hortonomiaa. Meni aika monta kierrosta, että poistimme lumpeita, lisäsimme koivuja, poistimme koivuja, lisäsimme heinää, istutimme kuvaan Heinolan sillan ja muuta pientä. Ja tuloksena oli kuin olikin kaunis suomalainen järvimaisema.
osastoylhaalta

Teemana mökkimaisema oli jälleen kerran hävyttömän helppo. Jokainen pystyy vaikka unissaan luettelemaan 20 asiaa, jotka varmasti löytyvät möksältä. Sitten vaan keräämään tavaroita!

grilli

Grilli: Polar Metalli Oy.

puutarhakalusteet

Kun lähes kaikki romut löytyivät kotoa, suurimman osan kustannuksista muodostivat taustalakanan painatus ja nurtsin vuokra. ”Pienen” 72 neliön, 200 kiloa painavan nurmenpalan meille toimitti Tamgreen Oy. Lisäksi rakensimme iltapuhteena mökille saunan, josta kyllä tuli niin hieno, että kelpais varmaan sullekin! Sauna toimi neukkarina, koska saunan lauteillahan tärkeimmät sopimukset solmitaan ja suomalainen sielu avautuu.

saunaennen

saunakiuas

Kiuas: Ketolan Metalli Oy.

saunalauteet

kiulu

Suomalainen maisema -teemassa on se etu, että suomalaista maisemaa on ympärillä ihan luonnostaan ja kun tarvitsimme osastolle koivun rungon, kaadoimme puun Ferron tontilta, kun niitä sattui siinä vielä olemaan. Myös klapit ja halkomispölli löytyivät omista riveistä.

kuljetin

Hirvittävän kätevä klapikuljetin, jolla täydet korit kulkevat saunalle ja tyhjät takaisin työmaalle.

vieraskirja

Puun runko toimi tänä vuonna vieraskirjanamme, siihen sai käydä harjoittamassa kädentaitojaan moralla, omalla vastuulla.

Messujen molemmilla pääovilla jengiä vastassa olivat beach flagit, jotka ohjasivat osaltollemme:

flagi

Autenttinen mökkimaisema käy joka aistiin. Silminnähden kaunis maisema, nurtsin tuntu jalkapohjissa (oli äärettömän suuri nautinto tallustella varvassandaaleissa pehmeällä nurtsilla kolme päivää, kun viime vuonna vedettiin rullaluistimilla sama aika), linnunlaulu korvissa (kaiuttimista ”metsän ääniä”) ja aidon tervan tuoksu saunassa. Ja se oli oikeasti oikeaa aitoa itse tehtyä tervaa!

nurtsijavarpaat

terva

Mitäs kaikkea mökillä sitten vois tehdä! Tietenkin heittää tikkaa, pelata mölkkyä, osallistua klapitalkoisiin, kalastella, saunoa ja ottaa aurinkoa tai vaan relata! Ja näin tapahtui:

tikanheitto

Mökkisuihku: IdeaLux Oy (valmistus Hiomapojat Oy).

kalastus

klapitalkoot

kroketinpeluu

Taustalla jokamökin kätevä kahviautomaatti (ja muut teollisuuden automaatioratkaisut): Enekos Oy.

auringonotto

Ihana messutyttömme Outi oli taas messissä, eikä hymy hyytynyt kertaakaan messujen aikana. Outin kunniaksi täytyy sanoa, että hän jakoi messujen aikana 80 isoa muovilaatikkoa, jotka olivat Willen vastaisku ilmaisille ämpäreille. Kaksi ämpäriä nimittäin sujahti laatikkoon suit sait!

outi-ja-laatikot

Tarkkasilmäisimmät huomasivatkin jo, että halkopinoon oli piilotettu jotain. Perinteiseen tapaan sieltä löytyi tietenkin pari kossupulloa. (Oli kova työ löytää tyhjiä vanhanmallisia, lasisia pulloja, mutta kyllä niitä sitten alkoi ilmestyä, kun vähän kyseli 😀 )

halkopino

Messujen toisena päivänä kohtasimme suurimman aineellisen tappiomme, kun joku janoinen sankari pölli toisen kossupullon halkopinosta! Ei siinä muuta, mutta olin täyttänyt pullot maanantaina osastolla olevasta suihkulähteestä (ei varmasti ihan puhtainta vettä) ja lisäksi, kun purimme lähtöpäivänä lähteen, pohjalta ilmestyi ystävämme isomalluainen, joka oli oikeasti ISOmalluainen. Joten terkut vaan sille kaverille, joka varasti p*skavettä täynnä olleen pullon; toivottavasti oli hyvät pileet, eikä tullut masu kovin kipeäksi.

suihkulahde

malluainen

sorsat

Kaikkinensa messut olivat napakymppi, messuilla tehtiin uusi kävijäennätys (loistavaa loistavaa, Suomi ja messut nousuun!), saimme uusia kontakteja, lämmittelimme vanhoja (saunassa) ja pääsimme tarjoamaan suoriltaan uutta kauppaa. Asenne ja tunnelma osastollamme oli kuten arvata saattaa iloinen ja rento läpi koko messujen. Uskomattoman paljon iloa tuottaa nähdä hymy ihmisten kasvoilla heidän nähdessään osastomme ja sen meiningin. Toki hymy saattoi johtua myös ”Ei oo totta, mitä tää pelleily taas on” -reaktiosta, mutta yhtä kaikki, se on hymy.

Jälleen kerran ihmiset tulivat ”katsomaan, mitä te tänä vuonna olette teksineet”, kuten aikaisempinakin vuosina. Lisäksi ainakin kymmenkunta ihmistä luetteli kuin hihnakuljettimelta kaikki edellisvuosien teemamme (Suomen Pinkein Tehdas, Wild West ja Mustavalko). Se tuntuu oikeasti aivan mahtavalta, enkä itse osaa luetella yhtään kenenkään messuosastojen teemoja neljän vuoden takaa. Jos olemme pystyneet jäämään ihmisten mieliin näin pysyvästi, en kai enempää voi pyytäkään.

rungolla

Jälleen kerran ISO kiitos kaikille, jotka osallistuivat messujen valmisteluihin, kamojen haalintaan ja roudaamiseen, suunnitteluun sekä valmistukseen! Ensi vuonna nähdään ihan taatusti uusin kujein! Juhlimmehan silloin jo 5-vuotista taivaltamme Alihankinnan ikuisena kauhukakarana 😀

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , | 4 kommenttia

Minnan matkakertomukset: Yöjunalla Ukrainan halki

 

Ma 20.6. klo 13.00

Matkalla Ukrainaan! Matkareittimme kulkee Helsingistä Riian kautta Budapestiin, sieltä rajan yli Ukrainaan ja Svalyvjaan, jossa yövymme. Tämän jälkeen alkaa se jännä osio. Nimittäin 13 tunnin matka ukrainalaisella yöjunalla Ukrainan halki kohti Kiovaa.

Ypöyksin tehty viikon reissu Kuubaan alkoi juuri tuntua leppoisalta kuin kesäpäivä Orimattilan kotieläinpuistossa. Mielikuvissani kaikki mahdolliset intiaaneista avaruusolioihin hyökkäävät junaamme keskellä Ukrainaa, joten kattokaa, kun mä nukun ukrainalaisessa yöjunassa, kun en muutenkaan nuku vieraissa paikoissa, enkä varsinkaan missään kulkuvälineissä. (Tästä syystä olen aina pitkillä lennoilla valmis kuristamaan kaikki lähimatkustajani, jotka nukkuvat lentokoneessa kuin vauvat kirpsakassa kevätpakkasessa ja heräävät makeasta unestaan silmät kirkkaina).

kartta

Vieno kysymykseni kuuluu, miksei meillä ole uusia bisneksiä esimerkiksi Mauritiuksella, vaan Ukrainassa?

Ti 21.6.2016

Matkasimme autolla viime yönä Budapestistä Ukrainan rajan yli Svalyvjaan. Matkaan meni yli kuusi tuntia ja sinä aikana tuli nähtyä uskomattoman paljon maissipeltoa. Amatöörin silmin katsottuna maissin kasvukausi näyttää olevan hienossa vauhdissa.

maissipelto

Rajan ylitys sujui ongelmitta ja saavuimme illan kohteeseen puolen yön aikoihin. Tämän jälkeen isäntämme halusi tarjota meille vielä illallista, josta emme voineet kieltäytyä ja lopulta yöunet jäivät neljän tunnin mittaisiksi. Mutta ei se mitään, lohdutan itseäni: ehkä nukun yöjunassa ensi yönä kuin tukki!

Päivän ohjelmaan kuuluu tapaamisia paikallisten hallinnon edustajien kanssa. Kun odottelimme pääsyä tapaamiseen, päätin tarjota koko seurueelle kahvit, vaikka paikalliseen tapaan ei naisten kuulukaan tarjota. Maailmannaisen tyyliin menin kahvilan tiskille maksamaan KOKO LASKUA, niin kuin asian esitin ja iskin rahat tiskiin, kun kerran paikallista valuuttaa oli sattunut mukaan. Kahvilan kassa piteli seteliäni kädessään kuin halpaa makkaraa (siinä kohtaa alkoi muutenkin epäilyttää, koska setelit näyttivät olevan aika isoja laskun summaan verrattuna) ja kertoi, ettei niillä rahoilla voi maksaa. En alkanut siinä asiasta kiistellä ja tarjosin korttia. Ei käy. Tämän jälkeen palasin pöytään ei niin Euroopan omistajan elkein ja totesin, että joku muu joutuu maksamaan, koska rahani eivät kahvilaan kelpaa. Seurue pyysi nähdä rahat. Kävi ilmi, että ne olivat Kazakstanin valuuttaa. No mutta hei, ajatushan se on kaunein, eikö! Tarinan opetus: Mikä maa mikä valuutta?!

Lähes kaikki etukäteen sopimamme tapaamiset ovat peruuntuneet, muuttaneet sisältöä, aikaa ja paikkaa tai henkilöitä. Kaikki tapaamisiin liittyvät muutokset ovat tulleet ilmi lyhyellä varoitusajalla tai juuri kun tapaamiseen pitäisi lähteä. Aikakäsitys on Ukrainassa venyvä ja kaikki tämä edellämainittu tuottaa minulle henkilökohtaista tuskaa ja ahdistusta, koska oharit kuuluvat inhokkilistani top kolmoseen. Vaikka suomalaiset olisivat muuten kankeita bisneksessä, tapaamiset pitävät aina ja jos peruutus tulee (mikään akuuttia oksennustautia vähäpätöisempi syy ei kelpaa), varamies järjestyy paikalle tai vähintään ilmoitus peruuntumisesta. Täällä siitä ei ole tietoakaan. *repii hiuksiaan*

Pitkä päivä takana ja se huipentui 13 tunnin matkustamiseen ukrainalaisessa yöjunassa. Lähestyessämme rautatieasemaa olin enemmän utelias kuin varsinaisesti peloissani tulevasta matkasta. Olimme asemalla hyvissä ajoin ja ehdimme katsella ukrainalaisen maalaiskaupungin menoa aseman läheisyydessä useamman tunnin. Asemat vetävät puoleensa paikassa kuin paikassa epämääräisiä porukkaa, eikä tämä asema ollut poikkeus. Ihmiskohtaloiden näkeminen teki surulliseksi, köyhyys oli käsinkosketeltavaa.

asema

aikataulu

heppa

Lopulta matkan kohokohta oli edessä ja junamme saapui raiteelle 3. Ulkopuoleltakaan nähtynä juna ei herättänyt suuria hurraahuutoja. Sisällä odotti oma maailmansa.

juna_saapuu

Paikallinen yhteistyökumppanimme oli ostanut meille etukäteen liput, koska juna oli viimeistä paikkaa myöten täynnä. Minulle oli varattu oma makuuvaunu ja yhteistyökumppanimme oli bookattu samaan vaunuun suomalaisen konsulttimme kanssa. Junan käytävää pitkin kävellessään tämä suomalainen huikkasi minulle nähdessään koppini, että ”Sinulla kävi tuuri!” 2 x 1,5 metrin hytissä minua odotti hyttikaverini, intialaisen näköinen miekkonen. Ei kaverissa varmasti mitään vikaa, mutta painalsin sivuilleni katsomatta samaan koppiin suomalaisen kanssa. Ukrainalainen otti urhoollisesti minun paikkani.

Meille oli varattu junasta ”parasta, mitä rahalla saa” eli luksus-tason hytit. Yksi paikka maksoi noin 13 euroa, se oli kallein lippu, mitä oli tarjolla. Hintaan sisältyi teetä, jota vaunuemäntä tarjoili.

Olin kuvitellut vaunun olevan jotain ruotsinlaivan tyyppistä, mutta otetaan siitä pois sähköpistokkeet, vessa, suihku ja puolet tilasta, niin aletaan olla lähellä. Käytävällä oli kaikille yhteinen vessa, jonka lattiassa oli reikä ja pönttö johti perinteisesti suoraan raiteille (näin se on Suomessakin jossain junissa edelleen, joten se ei ollut järkytys). Vessaan kannatti mennä heti alussa, kun lattia oli vielä melko kuiva ja vessapaperia oli tarjolla (sen jälkeen en sitä nähnytkään). Käsienpesusysteemi aukesi toisella vessareisulla ja se olikin ainoa juokseva vesi koko junassa. Vessaa en kuvannut, se olisi voinut järkyttää herkimpiä lukijoita.

hytti

tee

Loppujen lopuksi olin tyytyväinen hyttikaverista, joka toi henkistä turvaa (vaikka vaunun ovi oli niin outo, etten saanut sitä auki sisä- enkä ulkopuolelta, joten ei ehkä kukaan muukaan), eikä viiden millin paksuisen seinän takana kuorsaava naapurihytin kaveri tuntunut olevan hänkään kaukana. Yllättäen nukkuminen oli matkan helpoin osuus, koliseva juna peitti alleen ihmisten äänet ja oli yllättävän rahoittava taustaääni. Juna pysähtyi matkalla kymmeniä kertoja asemille ja hiljaisuuteen heräsin silloin monesti.

näkymä toiseen junaan

yöllä junassa

Ke 22.6.2016

Aamulla vastassa oli helteinen Kiova ja olo oli melko nihkeä, koska junassa mitään pesumahdollisuutta ei ollut sen paremmin kuin juoma- tai ruokatarjoiluakaan. Vasta viimeisen minuutin aikana annoin itseni ajatella, että pian pääsen tästä junasta pois, eikä ikävä ole takaisin.

421

Vieraanvarainen ukrainalainen yhteistyökumppanimme tarjosi meille mahdollisuuden käyttää Kiovassa hänen kotinsa suihkua ja tarjosi vielä aamiaista, sen jälkeen olo oli todellakin kuin uudella ihmisellä.

426

Päivän ohjelmassa oli tapaamisia valtionhallinnon tasolla, ympäristöministeriössä. Olimme saaneet parissa päivässä kasaan uskomattoman määrän korkeatasoisia tapaamisia aluehallinnon, valtionhallinnon, rahoittajien ja muiden päätöksentekijöiden kanssa, mistä kiitos kuuluu aktiivisille paikallisille toimijoille.

Minulla on tunne, että olemme asian ytimessä, keskustelemassa asioista juuri oikeiden ihmisten kanssa ja joka paikassa meidät otettiin vastaan suurella mielenkiinnolla ja apua luvattiin antaa joka taholta. Olen erittäin tyytyväinen matkan tuloksiin.

ministry

Iltapäivällä suunnatessamme vihdoin kohti Kiovan lentokenttää alkoi takki olla tyhjä. Heikosti nukutut yöt painoivat reippaammankin reilaajan askelta. Kun pääsimme sisään kentän loungeen, söin mahan täyteen ja painelin suihkuun, jossa valutin kuumaa vettä huonoa omatuntoa kokien: olkoon klisee, mutta hitto, miten onnekkaita me kaikki suomalaiset olemme, meillä on oikeasti asiat hyvin, eikä väsymyksestä huolimatta tehnyt mieli valittaa yhtään.

Toinen matkani Ukrainaan alkaa olla lopuillaan. Lennämme tänään illalla Riian kautta Helsinkiin. Minulla on tunne, ettei tämä ole viimeinen Ukrainan reissuni, päin vastoin, tämä on vasta alkua. Ukrainalaiset kumppanimme alkavat tuntua ystäviltä ja tulivat Suomeen käymään juhannuksen jälkeen.

pilvi

Tässä kohtaa pitää miettiä, onko tämä sen kaiken arvoista. Vastaus tulee heti: On. Meidän on pystyttävä olemaan paikan päällä ja luomaan suhteita tehdäksemme uutta bisnestä.

Jos se on siitä kiinni, olen valmis tekemään tämän uudelleen niin monta kertaa kuin tarvitsee. Ensi kerralla lataan vain mukaan täydellisen Ukrainan yöjuna -survival bagin!

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Toimari tilittää: ”Puoli vuotta tätä rallia takana”

 

Tadaa! I’m back!

Viimeisen muutaman kuukauden aikana olen herännyt välillä outoon ajatukseen: ”Tästä voisi kirjoittaa blogissa” tai ”Tästä saisi hyvän blogijutun”. Tässä sitä siis ollaan näppäimistöllä taas ja pakko sanoa, että tauko teki hyvää, mutta jestas, että on kiva kirjoittaa! Oikein sisuskaluissa ilo kuplii (ja siis se kuplinta ei ole enää se kahden viikon mahatauti, jonka sain ensimmäisellä Ukrainan reissulla).

Tuntuu, että on aika tehdä jonkinlainen välitilinpäätös kuluneesta puolesta vuodesta. Ja koska sitä minulta niin usein kysytään, kerrotaan tässä julkisesti, että miten se ensimmäinen reilu puoli vuotta toimitusjohtajana on mennyt.

Vuosi vaihtui iloisissa merkeissä toimistossa järjestetyissä uudenvuoden pileissä, joissa ”valta vaihtui” virallisesti ystävien ja lähimmäisten kanssa. Näkyvin muutos uudesta vakanssista oli huoneen vaihdos, roudasin kamani toimiston toiselle laidalle.

lasit

540

517

574

Ennen vuoden vaihdetta ja välittömästi sen jälkeen ilmapiirissä tuntui odotus, jota olisi voinut leikata Fiskarseilla. Moni odotti jotain suurta ja mullistavaa tapahtuvan ja omintakeisten ideoideni takia en ihmettele, jos odotukseen liittyi myös pelonsekaista kauhua. Mitään suurempaa ei kuitenkaan tapahtunut, maapallo ei räjähtänyt, työasuja ei muutettu pinkeiksi (ei väriltään, eikä istuvuudeltaan), eikä puolelle porukasta keksitty uutta positiota.

5. päivä tammikuuta kokoonnuimme koko jengi Ferroplanin ruokalaan, jossa nostettiin malja yhteiselle hyvälle tulevaisuudelle ja kuunneltiin muutama puhe. Vähän ennen vuodenvaihdetta sukupolvenvaihdoksesta vapautettiin lehdistötiedote ja myös viidennen päivän tilaisuudessa oli paikalla mukavasti lehdistöä.

615

Ällistyttävää on ollut, miten hienosti media on meitä vuodenvaihteen jälkeen huomioinut. Lehtijuttuja printissä ja verkossa, telkkarinäkyvyyttä, artikkeleja, jotka poikivat lisää uusia ja somen ansiosta jutut kiertävät pitkiäkin aikoja verkossa. Iso kiitos kaikille juttujen tekijöille!

lehti

30.6. tuli täyteen tasan puoli vuotta tätä rallia. Minulta on kysytty noin tuhat kertaa, miten homma on lähtenyt käyntiin. Jatkototeamus kuuluu, että ”On varmasti on ollut kiirettä”. Totuus on se, että vähän ennen vuodenvaihdetta mietin muutaman kerran, että mitähän toimitusjohtajat oikein tekevät, mutta ensimmäisestä minuutista alkaen kysymys on ollut turha. Kertaakaan reilun puolen vuoden aikana ei ole tullut tilannetta, että olisin miettinyt, että hoh hoijaa, mitähän sitä sitten tekisi. Ei ole ollut aikaa miettiä. Ja hyvä niin.

Tosiasia on myös se, että tämän vuoden elokuussa olen ollut talossa 12 vuotta (eli olen olen aloittanut täällä 13-vuotiaana 😉 ), joten mikään asia ei ole varsinaisesti tullut yllätyksenä. Vähän kauemmin kuin 12 vuotta olen lisäksi seurannut lähietäisyydeltä, millaista on olla yrittäjä ja toimitusjohtaja, joten siinäkään mielessä yllätyksiä ei ole tullut.

Ensimmäinen työtehtävä, jonka lupasin tehdä oli pitää kaikille palautekeskustelut ja se on ollut parasta, mihin olisin koskaan voinut aikana käyttää. Aloitin kierroksen tuotannon työntekijöistä ja nyt ollaan edetty läpi organisaation keskijohdon loppumetreille. Lyhin keskustelu on kestänyt 50 minuuttia ja pisin tähän mennessä 2 tuntia ja jokainen minuutti on ollut minulle kultaakin kalliimpi, koska tietoni eri osastojen töistä on lisääntynyt noin 110%.

Olen päässyt luopumaan talousasioiden hoidosta, sitä ei tule ikävä ja kiistatonta on, että 10 tilinpäätöstä antavat pohjan tarkastella talouslukuja niin syvällisesti kuin sielu sietää. Erittäin positiivista on se, että olen saanut siirtää tehtävät osaavalle, motivoituneelle ja kehittämishaluiselle henkilölle talomme sisällä.

Markkinointi, joka on ikuinen sydämeni valittu, on hankalampi pala pureskella. Siitä en haluaisi luopua, mutta aika ei anna myöten kehittää asiaa sen vaatimalla tasolla. Vasurilla tehty markkinointi on ihan turhaa säheltämistä. Viimeisten viiden markkinointiprojektin ainoa pullonkaula on ollut nimeltään Minna ja hommat eivät meinaa tulla valmiiksi (tällä ruoskin itseäni erityisesti uusia kotisivujamme silmälläpitäen, ne kun olivat puoli vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta).

Talon sisällä muutos on sujunut aika lailla kitkatta. Huvittavia tilanteita, kun ojennan palaverissa tai kohtaamisissa käyntikorttini, tulee viikottain. Vastaanottaja ottaa korttini vastaan, lukee tittelin (odottaa maksimissaan markkinointipäällikköä, jos sitäkään), jonka jälkeinen ilme: priceless. Nuorehko (määrittelen nyt itseni näin kauniisti) naispuoleinen metallifirman toimari on ilmeisesti harvinainen laji. Mutta sen voi käyttää hyödykseen.

Hauska tilanne tästä syntyi, kun olimme lentokoneessa matkalla IFAT-messuille Müncheniin: vesiasiantuntijamme vieressä istunut suomalaisen firman edustaja kyseli, että oletko ottanut emännän mukaan reissuun. Vesiasiantuntijamme esitteli meidät: ”Tässä on toimitusjohtajamme”. Minä kättelin kaveria ja esittelin itseni niinkuin ei mitään. Ilme: Absolutely Priceless! 😀

Yhteenvetona puolesta vuodesta voisi sanoa, että vastuu on sellainen kuin kuvittelinkin, tehtävät ovat paljolti samoja kuin ennen, puhelin soi rutkasti enemmän (yhden tunnin palaverin aikana saattaa helposti tulla kuusi puhelua, joihin en kyllä valitettavasti juuri soittele takaisin), haasteet ja mahdollisuudet ovat tasapuolisesti isompia, valvottuja öitä on yhtä paljon tai vähän kuin ennenkin ja se parin viikon mahajuttukin taisi olla joku ukrainalainen pöpö, eikä vatsahaava. Eli ihan hyvin menee!

Aikuisten oikeasti minulla ei ole mitään hätää, koska ex-tj istui seinän takana joka päivä ja Dream Team jeesaa juuri siinä, missä sen on tarkoituskin eli jakaa asiantuntijuuttaan omilta osastoiltaan. Kun tukiverkostot ovat kunnossa, nuoralla on helpompi käppäillä. Ja siellä käppäillään ihan omilla tossuilla, eikä niillä saappailla, jotka tuntuivat olevan tarjolla vuodenvaihteessa koossa 56.

Joten Bring it on baby, I’m ready to rock and roll!!

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina | 6 kommenttia

Toistaiseksi voimassa olevat Jäähyväiset

Olen päättänyt lopettaa tämän blogin. Tai en lopettaa, mutta laittaa sen jäähylle. Tai en jäähylle, vaan hyllylle, odottamaan, että sitä tarvitaan taas.

Ensimmäistä kertaa ikinä olen tänä syksynä jättänyt kirjoituskertoja väliin. Se kertoo siitä, että joku muu asia on ollut tärkeämpi. Tämä pitää varmasti paikkansa, mutta se kertoo myös ajatusmaailman muutoksesta. Ihmisellä on nimittäin aina aikaa sille, mitä todella haluaa tehdä, muuta on turha väittää.

Blogi on antanut minulle sanoinkuvaamattoman paljon. Se on poikinut tapaamisia, puhe-, kirjoitus- ja luentopyyntöjä. Se on toiminut keskustelunavajaana, jäänmurtajana, tsempparina, vaikeiden asioiden esiintuojana, erottautumiskeinona ja ylpeyden aiheena.

Blogi on tuonut elämääni työtä, tuskaa, iloa, naurua, itkua, taistelua, voittoja, häviöitä, fanikirjeitä, stalkkereita, uusia tuttavuuksia ja se on avannut ovia, joiden en olisi muuten tiennyt edes olevan olemassa.

Blogi on antanut sen, mitä sillä oli annettavaa ja nyt on aika keskittyä toisiin asioihin. Vanhasta on uskallettava päästää irti, kun sen aika on, koska uudessa piilee aina mahdollisuus.

Ei mitään rimpuloita -blogi, Suomen ainoa teollisuusblogi on tänään 4 vuotta, 5 kuukautta ja 23 päivää vanha ja siinä on julkaistu 206 artikkelia. Otan blogin taas hyllyltä, kun näyttää, että sille on käyttöä (ja olisi hyvä, jos minulla olisi jotain sanottavaa). Päättömät ideat, kreisit messuosastot, uudet kotisivut ja muut kehitteillä olevat jutut eivät häviä mihinkään ja luulen, että blogi tulee olemaan edelleen paikka, jossa niistä kerrotaan.

Kiitos teille lukijoille, joita ilman yksikään blogi ei ole mitään. Jokainen palaute, kommentti, jako, tykkäys ja twiitti on ollut minulle yhtä tärkeä kuin ilma, jota hengitän. Ilman niitä tehty työ olisi tuntunut merkityksettömältä.

Hätä ei ole tämän näköinen! Palaan näppäimistölle jonakin päivänä, yllätän teidät. Siihen saakka, nämä ovat jäähyväiset.

Kiitos rakas blogi kaikesta, mitä olet minulle antanut <3

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina | 23 kommenttia

Minnan matkakertomukset: Brasilia

Osallistuin viime viikolla Team Finland -delegaatioon, joka vieraili Brasiliassa työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön Jari Gustafssonin johdolla. Ja mites reissu sujuikaan?

 

Su 4.10. Klo 9.15

Matka alkaa! Delegaatio muodostuu virallisesta ryhmästä, johon kuuluu kansliapäällikön lisäksi ulkoasiainministeriön, TEM:n ja Finpron edustajia. Minä kuulun yhteen neljästä yritysdelegaation ryhmästä, joka mudostuu Waste-to-Energy -yrityksistä. Muut yritysryhmät ovat Bioenergy-, Port-  ja Smart Grid-toiminta-alueilta.

Täällä siis mennään tai siis ainakin melkein. Matkan ensimmäinen stoppi tuottaa ongelmia. Meidän piti lähteä Helsingistä kohti Amsterdamia klo 7.00, mutta sankan sumun takia pääsimme matkaan tasan kaksi tuntia myöhässä. Amsterdamin kenttä on rakennettu merenpinnan alapuolelle, joten tällaiset ongelmat ovat yleisiä syksyllä.

Kun aikoo matkustaa 20 tuntia putkeen, ei parin tunnin viiveellä ole väliä, mutta haaste piilee siinä, että jatkolentomme São Pauloon lähtenee ilman meitä. Ja vaikka ehtisimme koneeseen juosten, matkalaukut eivät, 100%:n varmuudella.

Joskus harvoin käy tuuri. Ja se päivä on kaikesta huolimatta tänään. Ensimmäistä kertaa elämässäni pakkasin tärkeimmät tavarat mukaan erillisiin käsimatkatavaroihin, koska jotenkin tuli sellainen etiäinen, että laukut häviävät jonnekin. Siitä syystä saan mennä ainakin ensimmäisenä päivänä businesstapaamisiin jakkupuvussa, puhtaassa paidassa ja korkokengissä reikäisten tennareiden ja villasukkien sijaan. Vaikka tulisi se vaikutus tehtyä niinkin!

Nyt ei muuta kuin peukut pystyyn, että ehditään jatkolennolle!

 

Ma 5.10. klo 11.20

Eivät auttaneet peukut, eikä mikään muukaan, jatkolento meni ilman meitä. Parin tunnin lento Helsingistä Amsterdamiin venyi lähes kuuden tunnin koneessa istumiseksi ja Amsterdamiin laskeuduttiin lopulta, kun polttoainetta ei enää ollut kentän yllä kiertelyyn.

Perillä terminaalissa odotti kaaos, jollaista en ole koskaan nähnyt. Satoja ihmisiä jonotti kentällä uusia jatkolentoja ja tilanne ajautui lähes mellakkaan. (Kuulin jälkikäteen, että kentällä oli ollut jopa 10 000 ihmistä jumissa odottamassa uusia lentoja). Lentoyhtiö ei saanut tilannetta millään tasolla hallintaan ja hirvittävällä tuurilla ja päättäväisyydellä meidän neljän hengen porukkamme sai jatkolennot vain kolmen tunnin jonotuksella. Taaksemme jäi satoja ihmisiä odottamaan vuoroaan. Osa lähes itki kaaoksen keskellä. Toinen osa porukastamme jonotti uusia lippuja ja hotellimajoitusta 16 tuntia, mikä kertoo tilanteen totaalisesta kaoottisuudesta.

Tilanne olisi vaatinut lentoyhtiön puolelta henkilön, joka olisi ottanut homman haltuun. Asiakkaat olivat hätääntyneitä ja vihaisia, eikä kukaan tehnyt mitään. Tiskillä oli alle kymmenen henkilöä bookaamassa uusia lippuja ihmiselle, ja aulan puolella joku jakoi vuoronumeroita epäloogisesti valikoiduille henkilöille.

Sen siis piti olla São Paulo, mutta se muuttuikin Amsterdamiksi. Me vietimme leppoisan, mutta turhautueen illan ja maanantaipäivän Amsterdamissa, koska mieluummin olisimme jo olleet matkalla Brasiliaan.

Olimme päättäneet lentoyhtiön suosituksesta jättää matkalaukut kentälle ja ne buukattiin suoraan seuraavalle lennolle, joka siis olisi Pariisin kautta São Pauloon. Ja edelleen: Onneksi minulla oli käsimatkatavarat, joiden kanssa selvisin mainiosti yhden yön ja päivän. Löysimme Amsterdamin hotellista myös saunan, joka viimeistään huuhtoi pois mielestämme ainakin osan kentän kauhuista.

118

 

Ti 6.10. 5.00

Vihdoinkin perillä! Matkalaukkulinjastolla odotti uusi, mutta ei niin odottamaton yllätys: laukkumme eivät saapuneet São Pauloon. Huonosti koneessa nukutun yön ja 12 tunnin lennon jälkeen aamulla kello 6 se tuntui murskaavalta. Meidän ei auttanut muu kuin tehdä kentällä ilmoitus kadonneista laukuista ja jatkaa tapaamisiin. Korvauksena saimme käteen lappuset, joilla saimme hakea 25 euroa käteistä lentoyhtiön tiskiltä tarpeellisia hankintoja varten.

Laukkuselvittelyjen jälkeen ei ollut enää aikaa ajaa hotellille delegaation kyytiin, joten lähdimme suoraan kentältä ensimmäiseen tapaamiseen. Henkilöauton takapenkillä meikatessani ja vaihtaessani lentovaatteita jakkupukuun ja korkokenkiin tunne oli kuin Amazing Racesta. Lisäpohjallisia ei korkokenkiin tarvinut, koska lennosta turvonneet jalat tursuivat yli äyräiden kengistä muutenkin.

Onneksi lentolaukkuuni oli sattunut mukaan yksi muistitikku, jolla oli pari Ferroplanin esitystä aiheeseen liittyen. Lisäksi mukaan oli tullut taloudellisia laskelmia kompostointilaitoksiin liittyen. Viisi kiloa esitteitä sen sijaan jäi matkalaukkuun, joka oli hävöksissä. Olimme alkuperäisestä ohjelmasta vuorokauden myöhässä, joten menetimme delegaation ensimmäisen päivän eli kolme tapaamista, mikä oli harmillista.

Saavuimme aamun ensimmäiseen tapaamiseen minuutilleen oikeaan aikaan ja siitä suoraan esittelemään Ferroplania Investe São Paulon Luiz Arbaxille.

126

135

Päivän toinen tapaaminen oli São Paulon Sercetariat for Energyn João Carlos de Souza Meirellesin kanssa, jonka jälkeen lähdimme kohti lounastilaisuutta. Tilaisuudessa saimme kuulla esityksen Brasilian tämän hetkisestä tilasta, joka ei taloudellisesti ja poliittisesti ajatellen ole kaikkein valoisin. Meiltä kyseltiin reissun aikana useampaan otteeseen, miten näemme tilanteen, jota brasilialaiset itse pitivät lohduttoman huonona. Maailman mittakaavassa tilanne ei ole ollut niin paljon tapetilla kuin brasialaiset ajattelevat. Moneen kertaan todettiin, että delegaatiomme vierailu nähdään tilanteesta johtuen jopa erittäin positiivisena.

138

Lounaspaikan vessassa ehdimme vihdoin pestä hampaat ja kammata tukat lentöyhtiön meille antaman selvitymispakkauksen turvin. Business on businesta ja se hoidetaan, vaikka ei aina menisi ihan suunnitelman mukaan ja siitä saimme matkan aikana myös kiitosta.

143

146

Päivän viimeinen tapaaminen oli paikallisen jätetoimijan Vital Ambientalin Rogério Calazanin kanssa Suomen pääkonsulaatin tiloissa. Tiloissa toimii näkyvästi myös ruotsalais-brasilialainen kauppakamari, joka on aloittanut toimintansa vuonna 1953. Ei siinä sinänsä mitään niin kiinnostavaa, mutta kun suomalainen vastaava toiminta on alkanut joitakin vuosia sitten, tulee jälleen kerran mieleen kysymys, miten hitossa nuo ruotsalaiset ehtivät joka paikkaan vuosikymmeniä ennen meitä. Syyt voivat olla historiallisia tai mitä vaan, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että me olemme pahasti jäljessä monessa asiassa, eikä se anna meille asiakkaan silmissä yhtään säälipistettä.

153pienempi

155

 

151
149Viimeisestä tapaamisesta lähdimme suoraan aivan kaupungin keskustassa sijaitsevalle lentokentälle, koska lensimme vielä illalla pääkaupunkiin Brasíliaan. Käynti São Paulossa jäi siis tällä kertaan vain 14 tunnin mittaiseksi. Vaikka kaupunki on Brasilian suurin ja siellä asuu 20 miljoonaa ihmistä, siitä jäi miellyttävä vaikutelma.

Suurkaupungiksi se on siisti ja järjestelmällisen oloinen. Liikenne oli mielestäni sujuvaa ja melko turvallisen oloista ainakin verrattuna vietnamilaisia suurkaupunkeihin miljoonine mopoineen. Kaistoja saattoi olla yhteen suuntaan jopa kymmenen rinnakkain, mutta silti liikenne sujui moitteettomasti ja ainakin ulkoisesti sääntöjä noudattaen.

166

260

174

Perillä Brasíliassa kyselimme kentällä jälleen kadonneiden laukkujemme perään ja meille luvattiin ilmoittaa heti, jos ja kun ne saapuisivat perässä. Kun kaikki tavarat ovat hävinneet, osaa arvostaa ihan uudella tavalla hotellien kylppäreiden pikku saippuapurkkeja ja hammastahnoja ja iloita hyväntuoksuisesta ihovoiteesta ja muista ylellisyyksistä:

178

235

232

Takana 4 lentoa. Havaittavissa ”pientä” turvotusta jaloissa. Kun käveli, tuntui, että vesipatja hyllyi jalkapöytien päällä.

 

230 233 226

Illalla, hotellissa kello 23.30, viimeiset puhtaat vaatteet päällä alkoi reippaimmankin reppureissaajan takki olla tyhjä. Aamulla oli tiedossa jälleen aikainen herätys ja uudet tapaamiset.

 

Ke 7.10. Klo 20.45

What a day! Ei ole mitään, mitä kunnon yöunet eivät korjaisi! Aamu alkoi upealla auringonpaisteella ja lähes 30 asteen ihanalla lämmöllä. Aamiaiseksi saimme tuoreita paikallisia hedelmiä, jotka olivat parhaita ikinä ja nautimme ne hotellin ulkoterassilla kauniissa aamussa.

184

189

Brasilian pääkaupunkina oli alun perin Rio de Janeiro, mutta vuonna 1956 päätettiin sisä­maahan perustaa uusi pää­kaupunki Brasília, jonne maan hallitus siirtyi vuonna 1960. Brasílian kaupunki on lentokoneen muotoinen. Paikalliset kuvaavat Brasíliaa ”kuivaksi” paikaksi, jota se siis on paitsi maastoltaan myös ilmeisesti kulttuuri-tarjonnaltaan. (Aika monet kaupungit varmasti ovat kuivia, jos niitä verrataan vaikkapa Rio de Janeiroon).

Poliittisesti levoton ilmapiiri oli havaittavissa myös Brasíliassa. Päivän ensimmäinen tapaaminen julkisen jäteyhtiö SUL:n teknisen johtajan Paulo Celso dos Reis Gomesin kanssa oli tarkoitus pitää yleisessä kokouspaikassa kaupungilla, mutta mielenosoituksen takia miittingit oli siirretty Suomen suurlähetystön tiloihin. Se ei sinänsä ollut mikään harmi, koska ympäristö oli mitä upein.

Tapaamisen jälkeen meidät oli kutsuttu Suomen suurlähettilään Markku Virrin vieraiksi ja lounaalle suurlähetystön virallisiin edustustiloihin. Suomen suurlähetystö sijaitsee luonnollisesti järven rannalla vieretysten ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa. Norjan suurlähettiläs oli lounaalla mukana ja kävi juttelemassa ja kertomassa, että vierailevat usein Suomen ”puolella” ja nappaavat mennessään suomalaisten mangopuusta paria mangoa kotiin viemisiksi. Ruotsalaisilla taas on kuulemma paras uima-allas, jossa sielläkin naapurit käyvät välillä kylässä.

196pienempi

Suomen suurlähetystön puutarha. Pensasaidan takana asuvat norjalaiset.

 

211pienempi

205pienempi

Mielestäni poolpartytkit voisivat olla ihan hyvä tapa verkostoitua. Varsinkin kuumana päivänä, jona vierailimme lähetystössä.

 

212pienempi

201

Sisustus oli jotenkin hmm.. kotoisa!

 

199

203pienempi

Lounaan jälkeen pääsimme tapaamaan pitkän pöydän ääreen kaivos- ja energiaministeriön edustajia. Tämä tapaaminen oli yksi harvoista erittäin virallisista tapaamisista, koska Finpro oli keskittynyt todella hyvin oikeiden yritysten kanssa järjestettyihin tapaamisiin, mikä on yrityksen kannalta juuri sitä arvokkainta antia.

222

216

220

Illan päätteeksi matkattiin taas lentokentälle ja siellä meitä odotti kaikkein paras yllätys: lähes neljä vuorokautta Suomesta lähdön jälkeen sain matkalaukkuni takaisin! Jäljellä on enää yksi päivä ja voin vannoa, että esitteitä jaetaan nyt niin maan perusteellisesti, ettei kaikkea tarvitse viedä takaisin kotiin.

225

Reissun ehkä odotetuin kohtaaminen. Delegaation jäsenten mukaan tämä oli delegaation kuuluisin matkalaukku.

 

Istun siis jälleen koneessa matkalla kohti São Pauloa ja edessä on reissun lento numero viisi. Toinen osa porukasta lähti kohti Rio de Janeiroa, josta meille lähtettiin suolaa haavoihin -kuvia myöhemmin:

Kuva: Pipa Turvanen

Kuva: Pipa Turvanen

 

To 8.10.2015

Reissun viimeinen päivä (mihin sitä matkalaukkua olisi enää edes tarvittu). Aamun ensimmäinen tapaaminen oli jätteenkäsittely-yhtiön Grupo Marquisen José Alexis Carvalhon kanssa. Yritys oli juuri viettänyt 40-vuotisjuhliaan, mikä on Brasialiassa yritykselle erittäin korkea ikä.

Yleisesti voisi sanoa, että brasilialaiset ovat erittäin tietoisia jätehaasteesta, joka maailman viidenneksi suurimmalla valtiolla on edessään. Pinta-alaltaan Brasilia on suurempi kuin koko Eurooppa, joten jokainen voi miettiä, millaista on ratkaista jäte- ja energiahaasteita siellä. Resursseja monilla alueilla näiden asioiden hoitamiseen ja suunnitteluun ei välttämättä ole tarpeeksi, vaikka jätetoimijat joka sektorilla ovat ymmärtäneet jätteessä piilevän busineksen.

237

242

Brasiliasta ei voi lähteä syömättä kunnon pihviä ja onneksi en lähteny, koska päivän lounaalla söin taatusti parhaan pihvin ikinä! Paikallinen kahvi on lähituote parhaimmillaan ja se on kahvia, jota automaattikahviin tottunut suomalainen pystyy helposti juomaan ilman maitoa vaikka monta kuppia.

273

Vielä ehdimme iltapäivän aikana tavata Invest-Partnersin Jan Jarnen ja Jukka Räisäsen ja Foxx Haztecin Alexandre Citvaraksen. Lähes kaikista tapaamisista jäi käteen jotain jatkotyöstettävää ja muutamassa tapauksessa on mahdollista, että uusia reissuja aletaan jo suunnitella!

Brasilialaiset ovat suomalaiseen makuun erittäin ystävällisiä, eivät kiusaannuttavan ystävällisiä niin kuin aasialaiset, mutta eivät myöskään epäystävällisiä, joten jotkut hmm… eteläiset naapurimme. Joka kerta, kun jollekin hymyili, oli kyseessä sitten autonkuljettaja, kadun mies tai nainen tai yrityksen johtaja, sai takaisin ystävällisen hymyn (Suomessa kysytään, että onko jokin vialla, jos ilman syytä hymyilee). Jos oli jotain kysyttävää, apua löytyi aina tai ainakin empatiaa, vaikkei kielitaitoa tai vastausta olisi varsinaisesti ollutkaan. Ongelmana saattoi joskus olla se, että yhtä monta kertaa kuin kysyi, sai myös eri vastauksen, mutta ainakin kysyjää aina yritettiin auttaa.

185

Viimeisestä tapaamisesta matkasimme kentälle, josta kotimatka alkoi. Edessä oli jälleen 12 tunnin lento kohti Eurooppaa. Air Francen lento alkoi perinteisellä juomatarjoilulla ja päätin ottaa matkan päättymisen kunniaksi lasin (muovimukin) kuohuvaa, kun sitä näytti olevan kärryssä tarjolla. Pyysin saada kuohuviiniä, mutta stuertti sanoi, että ”Anteeksi, mutta meillä on vain shampanjaa”. Totesin olkiani kohauttaen, että ”Voi että, eipä voi mitään, ehkä selviän sen asian kanssa, että laita vaan sitä shampanjaa”. Vieressäni istunut ranskalaismies oli tikahtua nauruunsa. No ei meillä Suomessa koskaan tarjoilla tuosta vaan shampanjaa missään, että mistä sitä voi tietää!

 

Pe 9.10.2015

Oi koti, niin lähellä ja kuitenkin niin kaukana! Olemme kentällä Pariisiissa, täällä pahamaineisella Charles de Gaullella, jossa jokaisen matkalaukku on ainakin kerran hävinnyt ja joka on valittu useaan otteeseen yhdeksi maailman huonoimmin toimivaksi kentäksi. En voi olla eri mieltä matkatessamme terminaalista ”vieressä” olevaan terminaaliin shuttle-linjalla, bussilla, viiden passintarkastuksen ja kolmen turvatarkastuksen kautta. 12 tunnin lennon ja tunnin yöunien jälkeen ranskalainen virkamiesten töykeys tuntuu olevan viimeinen pisara. Onneksi lento Suomeen oli puoli tuntia myöhässä, joten ehdimme lennolle.

Kuusi päivää, seitsemän lentoa, neljä päivää kadoksissa ollut matkalaukku, kymmenet tunnit lentokoneessa ja kentillä, lukuisat tapaamiset ja uudet ihmiset… Miettiessäni matkan käänteitä ja tapahtumia huomaan, että monessa kohtaa reissun varrella aloitin lauseen sanalla ”Onneksi..”. ”Onneksi minulla oli käsimatkatavarat”, ”Onneksi minulla oli laatikko käyntikortteja käsilaukussa”, ”Onneksi en ollut kaoottisella kentällä yksin”, ja niin edelleen ja niin edelleen. (Sitä paitsi laukun katoamisessa oli se hyvä puoli, ettei kotona tarvinut pestä yhtään pyykkiä, kun kaikki vaatteet tulivat takaisin puhtaina).

Pienistä käytännön vastuksista huolimatta koen olevani onnekas ja etuoikeutettu, kun sain olla matkalla, jolla oli mukana Suomen huippuja omilta aloiltaan. Meidän Waste-to-Energy-ryhmämme oli todella dynaaminen, energinen ja… no… paras. Yhteishenki syntyi matkan varrella, kun mietimme bussissa matkalla tapaamisiin esityksemme strategioita, kuka sanoo mitä ja missä järjestyksessä. Kaikki pistivät itsensä peliin ja uskon, että kovalla työllä meidän on mahdollista saavuttaa jatkossa isojakin asioita yhdessä. Yhdessä meidän nimittäin on toimittava maailmalla, jos jotain haluamme saada aikaiseksi.

Kiitos TEM, Finpro, Team Finland ja kaikki, jotka matkan järjestelyihin osallistuivat! Kiitos kaikille yrityksille ja uusille tuttavuuksille! Kiitos Pipa, Marianne ja Esa, joiden kanssa jäimme Amsterdamiin jumiin ja kadotimme matkalaukut, en olisi selvinnyt ilman teitä!

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , | 10 kommenttia

Pikku juttu: Ferroplanin visio

Otetaas tähän väliin sellainen kevyt teema kuin Ferroplanin visio. Sen perään on täällä meilläkin huudeltu ihan syystä ja kyllä visio pitäisi jokaisella yrityksellä ollakin.

Wikipedia määrittelee vision näin: (onneksi katsoin sen vasta nyt, olisi muuten tullut aivan hillittömät paineet tehdä tämä)

Visiota voidaan arkikielellä kutsua myös unelmaksi. Visio on arkijohtamisen peruskivi. Sen avulla pyritään luomaan jokaiselle työntekijälle kuva tulevaisuudesta, joka vetoaa sekä ajatteluun että tunteisiin. Visio on jotakin, jonka yksilö haluaa saavuttaa ja joka innostaa häntä. Useimmille ihmisille se on pohjimmiltaan pyrkimys luoda jotakin taloudellista voittoa suurempaa ja merkityksellisempää. Ilman visiota työssä ei ole merkitystä, suuntaa eikä ohjetta esimerkiksi siihen, miten tehtäviä ja kehitystoimintaa priorisoidaan.

Visio on myös osa yrityksen strategiaprosessia. Strategia on yhteistä tietoa yrityksestä ja sen toimintatavoista, ja se myös syntyy yhdessä tekemällä. Kun henkilöstö halutaan saada mukaan visiointiin, johdon tärkeimmiksi työkaluiksi nousevat tarinat ja kieli, joiden avulla luodaan innostusta. Tarinoiden voimaa hyödynnetään organisaatioiden visiointityössä vasta vähän. Tämä on eräs syy siihen, miksi visio on jäänyt monissa tapauksissa pelkäksi hokemaksi, jolla ei ole käytännön merkitystä.

Alun perin visio on tarkoittanut näkyä tai harhanäkyä, erityisesti uskonnollisessa tai huumavilla aineilla saavutetussa hurmostilassa koettua.

 

Myös Ferroplanin vision taakse kätkeytyy tarina. Ja tämä tarina on tosi. Toimitusjohtajamme Pentti Patosalmi väänsi erästä kauppaa ja lopulta asiakas soitti: Ferroplan oli voittanut kaupan. Asiakas perusteli valintaa kertomalla, että Ferroplanin tarjous oli samanhintainen kuin kilpailijan, mutta ratkaisu oli ollut parempi.

Tarinasta juontui kirkas tavoite, jonka eteen haluamme joka päivä tehdä duunia ja joka ohjaa tekemistämme. Haluamme tarjota asiakkaallemme parhaan mahdollisen ratkaisun eli visiomme on OLLA PARAS RATKAISU.

Ferroplanin visio käytiin läpi tarinoineen päivineen koko henkilöstön tilaisuudessa ja se sai paikkansa myös huoneentauluna yrityksen aulassa, jossa sen näkevät niin oma henkilöstö kuin asiakkaatkin.

004

002

Kun mietitään, miten jokainen voi päivittäisessä työssään toteuttaa visiota ja pyrkiä sitä kohti, tullaan Ferroplanin tapaan toimia eli VPK:hon (voit tsekata VPK:n syntyhistoriaa edelläolevasta linkistä). VPK juontuu sanoista Vastuu, Palaute ja Kehitys. Ottamalla vastuu muustakin kuin omasta tontista, antamalla avoimesti palautetta kaikille ja kehittymällä palautteesta pystymme tuottamaan asiakkaallemme parhaan ratkaisun. Nämä päätökset toimia kohti visiota tehdään pienissä arkipäivän toimissa aivan niin kuin isoissa päätöksissäkin ja niihin voi jokainen vaikuttaa.

Jokainen voi miettiä vision toteutumista kysymällä itseltään, toiminko nyt niin, että menen kohti visiota vai siitä pois päin? Tämä pätee ihan kaikkiin visioihin kaikissa yrityksissä.

Tehdään se siis tässä vielä kerran oikein julkisesti:

Ferroplan Oy:n visio on OLLA PARAS RATKAISU. Lupaan, että toimimme sen mukaisesti ja tiedän, että takanani seisoo koko jengi.

 

P.S. Bloggaaja viilettää ensi viikolla työmatkalla Brasiliassa (lähdetään taklaamaan maailman jäte- ja energiahaasteita, ei sen isompi juttu kyseessä 😀 ) eli kahden viikon päästä luvassa on kuulumiset toiselta puolelta maailmaa!

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Thank you Tampere!

Messut ohi, pulkassa, finito ja taputeltu. Ainakin sen osalta, että itse tapahtuma on loppu, mutta palataan vielä hetkeksi lähdön tunnelmiin ja käydään läpi miten meni messut omasta mielestä.

Jollain sairaalla tavalla messujen suunnittelu, valmistelu ja tavaroiden haaliminen kaikkine stressaamisineen ja tuskailuineen päivineen on ihan parasta. Niin parasta, että se ylittää jopa itse messuilla olon. Kun starttasimme maanantaiaamuna kohti Tamperetta, sillä innolla olisi voinut rakentaa samoin tein useammankin osaston. Kyseinen innostus on sellaista alkukantaista 5-vuotiaan innostusta, jota on pakko purkaa pomppimalla ja kiljahtetelmalla väliajoin.

Pakko-oireista huolimatta pääsimme perille ja osaston kimppuun. Perillä odotti 54 neliötä osastoa, jossa ei ollut edes mattoa lattiassa. Koska emme ole vain kekseliäitä vaan myös taitavia, aloitimme urakan matottamalla lattian ihan itse kaksiväriseksi teeman mukaan. Siinä kävi näin:

025

Nooo, pikku juttu ja matot saatiin oikaistua ja loput peitti reunaan liimattu teippi.

Parhaat ideat syntyvät usein vasta paikan päällä ja messuille raahatun jääkiekkokaukalon laidanpätkän kanssa kävi näin. Laita oli melko huonossa kuosissa, joten tarroitimme sen paikan päällä kauniin valkoiseksi. Siitä heräsi ajatus: Tehdään seinästä vieraskirjamme, johon messuvieraat saavat käydä heittämässä nimmarinsa. Seinän otsikoi ja signeerasi ensimmäisenä loistavaa työtä koko messujen ajan tehnyt, ihana messutyttömme Outi:

047

Kaukalossa ei ollut valmiina pleksiä, joten sekin nikkaroitiin paikan päällä ex tempore:

027pienempi

Muutama puupalikka, maalia, pleksin soiro ja pari ruuvia, laidasta tuli näin upea:

168

Ulko-oven edustan olemme valloittaneet myös joka vuosi ja tällä kertaa ylitimme itsemme Willen rakentamalla kuutiolla. Näkyvyys ja paikka 10/10:

031pienempi

Rakentamisurakka vierähti lopulta kellonympärikeikaksi, jonka aikana innostus ehti laantua monta kertaa, mutta ei mitään niin vakavaa, mitä ei kupillisella kal.. siis kahvia saisi korjattua. Aamulla messuvieraita odotti hieno näkymä:

091

039

065

Esitteet (by Design Kumina) ja kaikki osastolla oleva rekvisiitta oli just eikä melkein teeman mukaista, kynät, karkit, tarjoiluastiat, kalusteet (tuolit ovat muuten samat, jotka olivat Saluunassa vuosi sitten, ne saivat vain uuden maalipinnan), taustalakana (by Ankara Design) ihmiset ja asusteet:

048

158

150

157

062

042

Hyvät ideat paitsi keksitään viime tipassa, ovat usein myös hyvin yksinkertaisia. Sellaiseksi paljastui punainen korttimme, jota jaettiin messuilla useampi sata kappaletta. Kortin toisella puolella olivat Ferro Care -huolto- ja varaosapalvelumme yhteystiedot.

Melkein kaikilla oli ”tuomarille” jotain asiaa, joten keskustelu oli hyvä aloittaa puhaltamalla tuomarinpilliin ja lyömällä punainen kortti toisen naaman eteen. Lähes poikkeuksetta reaktio oli riemastuttava ja siitä päästiin varsinaisesti jutuille. (Vasta kolmannen päivän aamuna viereisen osaston henkilö tuli kysymään kohteliaasti, että mistä rahasummasta lopetamme pillien käytön. Summasta ei päästy sopuun ja viheltäminen jatkui loppuun saakka).

punainen kortti

073

Punaisten korttien lisäksi eniten kommentteja tuli luistimista, joilla Outi ja minä rullailimme kylmiltään menemään täydet kolme päivää. Vastaus kysymykseen tulevatko jalat kipeiksi luisteluista on eivät tule, koska menetin viime messuilla kaksi varpaankynttä bootsien takia, eikä tämä ole mitään siihen verrattuna. Tuhannet kiitokset lainasta Lahti Roller Derby!

120

Halusimme messuille jonkun uniikin jakotuotteen ja mikäs sen mukavampaa, että osaajat löytyivät omasta takaa. Päätimme valmistaa kaksiosaisia mukeja, joissa toiseen puoleen mahtuu 2 cl ja toiseen 4 cl nestettä eli jokainen voi käyttää sitä vaikka… no jokainen miettiköön sen itse.

Mukien ruiskuvalumuotti valmistettiin yhteistyössä Wiitta Oy:n, Vierumäen Metalli Oy:n ja Enekos Oy:n toimesta. Wiitan ruiskuvalamia mukeja syötettiin Enekosin valmistamaan robottisovellukseen messuosastolla. Robottiasemassa mukit voitiin lasermerkata muutamassa sekunnissa halutun firman logolla koneen käyttöliittymältä valiten. Robottina sovelluksessa käytettiin suurnopeus scararobottia.

161

149

Kuten moneen kertaan mainittua, messuosastolla on aina hyvä olla jotain pientä kisaa tai muuta ohjelmaa. Tänä vuonna meillä oli molempia. Kisatunnelmiin päästiin perinteisen pöytälätkän kautta ja upeaa ohjelmaa meille tarjoili Taikuri Joni Pakanen. Voin suositella lämpimästi ainakin tuota taikuria, se nimittäin veti ihmisiä puoleensa kuin ilmaisen viinan pileet (ja se on paljon sanottu se).

068

059

055

089

Kolmen messupäivän päätteeksi voitiin ottaa ryhmähali ja todeta, että oltiin ihan parhaita taas. Posket olivat kipeät hymyilystä ja voin vannoa, että yhdelläkään se hymy ei hyytynyt koko aikana! Porukka lähti mukaan upealla asenteella, jälleen kerran, ja ihan kiva, että oli hauskaa, mutta sen lisäksi saavutimme businessmielessä tavoitteemme myös! Tuhannet kiitokset kaikille osastollamme vierailleille, oli upeaa nähdä teitä kaikkia ja kiitokseksi siitä teimme teille tämän VIDEON.

WP_20150917_15_36_56_Panorama

080

Kiitos ja ensi vuoteen!

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina | 4 kommenttia