Energialaitoksen aarteet

 

FerroPower –energialaitos on käynyt ja kukkunut Orimattilassa useamman vuoden, josta kierrätyspolttoaineella reilun vuoden. Tänä aikana on käsiin jäänyt paljon kokemusta energiantuotannosta, mutta myös aarteita polttoaineen seasta.

Laitosinsinööri Pontus Ekberg ja asentaja Harri Heikkilä kertovat, että laitokselta löytyneellä välineistöllä voisi helposti kattaa illallispöydän tai tehdä pienimuotoisen kylppäriremontin. Vaikka laitokselle tuleva polttoaine on 99,9%:sesti eroteltua, käsiteltävät massat ovat niin suuria, että joukkoon mahtuu aina ylimääräistäkin.

Vaikka polttoaine on erilliskerättyä yhdyskunta-, kotitalous-, teollisuus- ja kauppojen sivuvirtaa, seasta löytyy mm. pennejä, markkoja, euroja ja jenejä. Lisäksi erilaisia kattaukseen tarvittavia välineitä ja ”vihreä kuula”.

Aarteita löytyy sekä pohjatuhkasta, kuten kolikot, että polttoaineen seasta sen saapuessa laitokselle. Pohjatuhkasta löytyneet esineet ovat kokeneet eläissään paljon ja läpäisseet mahdollisesti monta seulaa, sorttausta, erottelua, kuljetinta ja jopa polton.

Kiertäessä jätteenkäsittelylaitoksilla Suomessa ja maailmalla vastaa tulee kaikenmoisia aarteita. Isoilla laitoksilla haasteena saattavat olla esimerkiksi kokonainen hirven jalka, kolmen metrin rosteriputki ja kalaverkot, joiden painoreunus ei mene poikki veitselläkään. VHS-kasettien nauhat kietoutuvat linjastoilla ja räsymatot kestävät ja sukkahousut venyvät maailman ääriin saakka.

Vanhemmat, annan teille synninpäästön, kun heitätte lasten askarteluja pois; ne kierrätetään ja niistä tehdään uusia tuotteita, kaikki hyvin.

Harri Heikkilä toteaa energialaitoksen aarteista, ettei niitä päätyisi meille saakka, jos ihmiset kierrättäisivät kaikki jätteensä. Sekajätettä ei juuri syntyisi, jos me ihmiset hyödyntäisimme kaikki kierrätyksen mahdollisuudet, jatkaa Pontus Ekberg. Samaan hengenvetoon toteamme, että toteutuakseen tuo visio tarkoittaisi, että kierrättämisen ja lähtöpaikkaerottelun tulisi olla ihmiselle helppoa ja kannattavaa eli se säästäisi aikaa tai rahaa. Pohdimme, tuleeko sellainen aika, ettei ”jätettä” enää ole, vaan kaikki sivuvirrat on hyödynnettävissä rahana, myös yksilötasolla. Veisitkö sinä kaikki jakeet kierrätykseen, jos jokaisesta maksettaisiin?

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.