Minnan katkera tilitys: “Sain pakit Hjallikselta”

Alan vähitellen tottua pakkien saamiseen, koska niitä on tullut viime viikkoina enemmän kuin koko elämäni aikana yhteensä. Kyse on yrityksemme 30-vuotisjuhlan juhlapuhujan metsästyksestä.

Juhlien järjestestelyssä minulla on vain yksi motto: mikään keskinkertainen ei kelpaa. Ihan kaunis ja ylevä ajatus, mutta hiukan haastava. Juhlapuhujan suhteen minulla on selkeä visio: en halua kyllästyttää ketään jorinoilla suhdannebarometreista, vaan haluan kuulla suoraa puhetta suomalaisten yritysten maailmasta.

Ensimmäisenä juhlapuhujien toivelistallani oli Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb. Yllättäen hän ei aikataulujen yhteensopimattomuuden vuoksi päässyt tulemaan. Ministeri Stubb saa kuulemma noin 60 puhepyyntöä viikossa.

Ei muuta kuin eteenpäin, sanoi Minna lumessa. Aloimme tehdä listaa muista toivepuhujista. Pian kärki alkoi hahmottua. Se oli tällainen: 1. Hjallis Harkimo 2. Jari Sarasvuo 3. Sauli Niinistö. Googlettaessani edellämainittujen henkilöiden yhteystietoja havaitsin, että a) joku muukin oli hakenut niitä, ja b) tietoja ei todellakaan ollut yleisessä jaossa Googlessa. Ei sinänsä mitenkään yllättävää, kun miettii, miksi itsekin yhteystietoja etsin.

Hirveällä tuurilla onnistuin onkimaan Hjalliksen kännykkänumeron netin syövereistä ja eräänä myöhäisenä perjantai-iltapäivänä ihmeellisen rohkeuden puuskassa otin ja soitin Hjallikselle. Kun linja alkoi tuutata, pulssi näytti 200. Hjallis vastasi ja puhelu meni jotenkin näin:

Minä: (esittelin itseni ja kysyin) Haluaisimme teidät juhlapuhujaksi yrityksemme 30-vuotisjuhliin ja kysyisin, onko tämä teoriassa mahdollista?

Hjallis: Milloin se on?

Kerroin ajankohdan.

Hjallis: No mitä mun pitäis puhua? (hyvin Hjallismaiseen tyyliin).

Minä selitin jotain, mitä en enää muista, koska aivot toimivat niin, että blokkaavat muistoista traumaattiset kokemukset.

Hjallis: Voisin puhua vaikka yrittäjyydestä. Lähetä mulle sähköpostilla lisätietoa, niin soitellaan uudelleen ensi viikolla.

Puhelun päätyttyä juoksentelin ympäri toimistoa käsillä hassusti huitoen ja omituisesti vinkuen saamatta kunnon sanaa suusta.

Sähköposti lähti vielä samana iltana ja Hjalliksen numeron tallensin visusti kännykkään. Seuraavalla viikolla tavoittelin Hjallista, mutta jouduin jättämään viestin vastaajaan. Ajattelin, että tämä oli tässä. Seuraava päivänä sydänkohtaus oli lähempänä kuin koskaan, kun puhelimen näytössä vilkkui Harkimo Hjallis soittaa. Juoksin päin ovea, seinää ja yhtä työntekijäämme ja vastasin hengästyneenä puhelimeen. Hjallis kertoi, ettei kellonaika sovi hänen aikatauluunsa. Vielä viimeisenä oljenkortena ehdotin, että puheen voisi pitää myöhemmin iltapäivällä. Lupasimme taas soitella parin päivän päästä. Valitettavasti kaunis tarinamme päättyi niin, ettei Hjallis uskaltanut lupautua tiukan aikataulun takia puhujaksi. Sanoi mielellään tulevansa joku toinen kerta.

Olen yllättynyt, kuinka ystävällistä kohtelua sain Hjallikselta. Kaikista maailman ihmisistä hän ei lienee se, joka venyttäisi asiasta keskustelua vain sen takia, ettei minulle tulisi paha mieli. Vaikka emme päätyneetkään toivomaani lopputulemaan, hän otti asiani vakavasti ja itse voin todeta, etten koskaan enää pelkää soittaa kellekään.

Tämän jälkeen olen valitettavasti saanut pakit myös tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä, pääministeri Jyrki Kataiselta, selostaja Antero Mertarannalta ja valmentaja Jukka Jaloselta. Jari Sarasvuo taas, businessmies kun on, ilmoitti, ettei hän pikkupuheen takia aja Orimattilaan, vaan haluaa puhua kokonaisen tunnin ja iski päälle sellaisen hintalapun, että tiesi minun kieltäytyvän.

Valtion päämiesten hyväksi on sanottava se, että jokaisen tahon edustajat ovat vastanneet minulle erittäin ystävällisesti ja asiallisesti, aikatauluihin vedoten. Esimerkiksi Saulilta tuli tällainen vastaus:

Hyvä Minna Patosalmi,

Kiitän tasavallan presidentti Sauli Niinistölle lähettämästänne ystävällisestä kutsusta Ferroplan Oy:n 30-vuotisjuhlaan Orimattilassa.

Valitettavasti tasavallan presidentin jo sovitun muun ohjelman vuoksi kutsuunne ei voida vastata myöntävästi.

 

Parhain terveisin

n.n.

Tasavallan presidentin erityisavustaja

Nyt kysymys teille, rakkaat lukijat: Ketä pyytäisin seuraavaksi? Ja ne yhteystiedot olisi sitten kanssa kivat.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin Minnan katkera tilitys: “Sain pakit Hjallikselta”