Ala-arvoiset arvot

Arvot. Nuo yrityksen toimintaa ohjaavat ja ajattelumaailmaa kuvastavat ylevät yhteiset säännöt, jotka jokaisen yrityksen piti viimeistään 2000-luvulle tultaessa laatia ja laittaa seinälle raameihin. Niin meilläkin, ennen kuin päätettiin tehdä toisin.

Arvojen laatimisessa ei sinänsä ole mitään pahaa. Tarkoitus on erittäin hyvä ja hieno. Parhaimmassa tapauksessa arvot laaditaan yhdessä kaikkien organisaation jäsenten kanssa ja niistä sovitaan ja ollaan samaa mieltä. Usein arvot kuitenkin jäävät elämään omaa elämäänsä kehyksiin, eikä niillä ole vaikutusta jokapäiväiseen toimintaan.

Koin keväällä herätyksen. Sellaisen herätyksen, jossa arvottomat arvot rypistetään ja heitetään dramaattisesti elokuvatyyliin kohti roskista. Halusin saada toimintaan jotain konkreettista ja vaikuttavaa.

Aloin pyöritellä mielessäni Ferroplanin tapaa toimia, ja millainen sen pitäisi olla. Pitkän veivaamisen jälkeen ajatus kiteytyi kolmeen asiaan:

 1. Asioista on uskallettava ottaa vastuu. Ottaa vastuu omasta tekemisestä, mutta tarvittaessa myös laajemmin, jos tilanne sitä vaatii. Jos kaikki ottavat vastuuta omasta ja muiden tekemisestä, ei lopputuloksena voi olla muuta kuin parasta palvelua ja paras tuote asiakkaalleemme.
 2. On uskallettava antaa palautetta. Palautetta on syytä antaa niin hyvistä kuin vaikeistakin asioista. Kiitetään reilusti, kun on sen aika ja kerrotaan rohkeasti, jos joku asia on pielessä. Nurkissa nillittäjät ja p*rseennuolijat älkööt vaivautuko.
 3. Edellisistä pitää oppia ja kehittyä. Kehittää itseään ja omaa työtänsä. Niin tullaan joka päivä paremmiksi ja palvellaan asiakasta vieläkin paremmin.

Ylevää tekstiä niin kuin arvojen yhteydessä yleensä. Mutta nyt tulee kaikkein tärkein kohta. Miten tämän saa kerrottua ihmisille ymmärrettävästi ja niin, että se jää mieliin? Oman kokemukseni mukaan mikään ei toimi niin kuin muistisääntö. Ja sen kylkeen muistisääntöä tukeva kuva. Sanoista Vastuu, Palaute ja Kehitys muodostui nopeasti muistisäännöksi kirjaimet V P K.

Jokaisella ihmisellä on varmasti selkeä mielikuva VPK:sta, eikö. Loppu oli vain kuvailoittelua Googlessa. Siitä syntyivät Ferroplan – Tapa toimia -huoneentaulut, jotka koristavat tällä hetkellä jokaisen ferroplanilaisen työpistettä (jokainen sai valita kuvista mieleisensä tai liittää tauluun omavalintaisen kuvan):

Ferroplan - Tapa toimia

 Tykkäättekö?

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin Ala-arvoiset arvot

 1. Marika sanoo:

  MAHTAVAA!! Ei lisättävää :)!

 2. paula sanoo:

  Kiitos 🙂 pöllin idean!

 3. Aleksi Mäkelä sanoo:

  Hienoa! Alf Rehn on sanonut että todelliset arvot täytyy elää yrityksen arjessa. Jos arvot ovat kirjattu vain hienosti seinälle kehyksiin eikä niiden mukaan oikeasti toimita, ei niille olekaan muuta tekemistä kuin heittää dramaattisesti elokuvatyyliin kohti roskista. Sen mitä Ferroplania tunnen niin nämä arvot huokuvat toiminnastanne! 🙂

  • Minna Patosalmi sanoo:

   Jes, ihan samaa mieltä. Kiitos loistavasta kommentista, Aleksi! 🙂 Jos vielä saamme ulospäin näytettyä, että nämä ovat arvomme ja toimimme niiden mukaisesti, tavoite on saavutettu hienosti!

 4. Päivitysilmoitus: Pikku juttu: Ferroplanin visio | Ei mitään rimpuloita -blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *