Dream Team – unelma vai painajainen?

Millainen on mielikuvasi yrityksen johtoryhmästä? Minun on tällainen: vähän alle kymmenen henkilöä istuu suuren pöydän ympärillä syömässä hyvää pullaa, joka onkin kokouksen parasta antia. Seinälle on heijastettu kaavioita ja taulukoita, jotka kuvaavat historiaa. Osallistujat esittelevät vuorollaan taulukkonsa, minkä jälkeen jokainen häipyy omalle taholleen tekemään töitään ihan niin kuin ennenkin.

Millainen on edelläkuvatun johtoryhmän tuottama lisäarvo yritykselle? En keksi muuta kuin sen, että se lämmittää neuvotteluhuonetta ruuminlämmöllään pari astetta. Ja tällaisia johtoryhmiä on maamme pullollaan.

No niin rakkaat lukijani. Te tiedätte jo, mitä nyt seuraa.

Päätin hoitaa homman vähän eri tavalla.

Koska verenpaineeni ei kestä enää yhtään pullansyöntipalaveria, ja kuitenkin tämän kokoisella firmalla pitäisi mielestäni jonkinlainen johtoryhmä olla, päätin perustaa Dream Teamin.

Dream Team on eräänlainen moderni johtoryhmä. Sen jäsenet edustavat yrityksen kutakin osastoa, mutta titteliin katsomatta. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki yrityksessä työskentelevät henkilöt. Teamin perustamista varten julkistettiin viikon kestävä avoin haku, johon ilmoittautui 17 henkilöä. Ryhmään tullaan valitsemaan viisi-kuusi henkilöä vuodeksi, jonka jälkeen kokoonpanoa vaihdetaan.

Miten Dream Team sitten eroaa pullamössöporukasta? Yksi tärkeimpiä tavoitteita on käsitellä oikeita asioita, joilla on käytännön merkitystä yrityksen ja siellä työskentelevien henkilöiden toimintaan. Haasteena on löytää tasapaino operatiivisten ja strategisten tehtävien välillä. Jos ollaan pulttitasolla, muodostuu ryhmän tehtävälistalle loppumaton virta lampunvaihtoon rinnastettavia jobeja. Jos taas ensimmäisenä tehtävänä on jalkauttaa uusi visio, kylmenevät jalat kokeneemmallakin jory-gurulla.

Palautteen antaminen ja saaminen on oleellinen osa ryhmän normipäivää. Ainakin minua kiinnostaa kuulla, mitä ihmiset tässä yrityksessä ajattelevat. Ja uskon, että muitakin kiinnostaa. Lisäksi toivon ryhmän sparrausapua sen jäseniä askarruttavissa asioissa. Tavoitteena on myös, että kaikki saavat äänensä kuuluviin, ilman suodattamia. Tarjolla on siis aika iso pala niin vastuuta kuin valtaakin.

Ryhmä kokoontuu noin kerran kuussa ja vain tunnin kerrallaan. Ja tästä on syytä pitää tiukasti kiinni. Lyhyet palaverit vaativat paljon niin puheenjohtajalta kuin osallistujiltakin, mutta se on ehdottomasti tavoiteltavan arvoinen maali.

En halua naulata tässä liian tiukasti kiinni Dream Teamin tavoitteita ja toimintamalleja, koska tämän stoorin sisällysluetteloa ja alkusanoja vasta luonnostellaan. Itse olen luonnollisesti järisyttävän innoissani koko jutusta. 😀

Nyt kuulisin mielelläni teidän kokemuksistanne erilaisista johtoryhmistä. Millainen on hyvä johtoryhmä vai oletteko koskaan sellaista nähneet?

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin Dream Team – unelma vai painajainen?

  1. Päivitysilmoitus: Ryhmän iloja | Ferroplan Blogi

  2. Päivitysilmoitus: Dream Team, matka alkaa | Ferroplan Blogi