Minnan Matkakertomukset

Osallistuin viime viikolla osana yritysdelegaatiota Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren Team Finland -matkalle Vietnamiin. Virallinen tiedote matkasta löytyy Työ- ja Elinkeinoministeriön sivuilta ja nyt alkaa se hyvin epävirallinen osuus eli Minnan matkakertomukset. Welcome aboard!

 

Hong Kong International Airport la 18.10. Klo 16.47

Sanoin just tossa Totolle, että musta tuntuu, ettei me olla enää Orimattilassa. Odottelen pääsyä lennolle Hanoihin, joten vielä tänään päästään Vietnamin kamaralle. Tihrustan tässä padia, koska ilmeisesti silmäpussini ja -luomeni ovat imeneet kaiken viimeisen vuorokauden aikana nauttimani nesteet.

Kymmenen tunnin lento Helsingistä Hong Kongiin sujui nopeasti. Olin varannut paikan osastomme ensimmäiseltä riviltä, koska siinä on parhaat jalkatilat (vaikka sillä ei ole mitään merkitystä näillä mäyräkoiran kintuilla) ja nopea palvelu. Minulla oli vain yksi vieruskaveri ja olin kuvitellut hänet etukäteen joko hyvin massiiviseksi henkilöksi tai äidiksi pikkuvauvakorin kanssa, koska nämä kaksi yleensä sijoittuvat eturiviin.

Sen sijaan sainkin viereeni ruotsalaisen lakimiehen. (Onko se huonompi vai parempi vaihtoehto kuin edellämainitut, sen saa jokainen itse päättää). Kaveri oli kuitenkin ihan normaalin kokoinen ja suorastaan normaalia kohteliaampi.

Kymmenen tunnin lennolla ehtii nukkua jonkun tovin, tai voi ainakin yrittää. Minä heräsin jossain kohtaa yötä naama lähellä vieruskaverin syliä, toivottavasti en kuolannut housuille. En tiedä, olinko nuokkunut siinä kauankin, toivottavasti eivät menneet kaverin unet retuperälle.

———–

Pääsimme juuri sisään Hanoin koneeseen. Lähtöportilla meikänaisen boarding pass piippasi ja punaiset valot huusivat ja vilkkuivat. No johan siinä tuli fiilis, että tuliko Hong Kongin reissusta vähän pidempi kuin suunniteltu. Mutta muutos olikin tämä: paikan vaihto economysta businekseen. Joo, tiedetään tiedetään, nää on tosi ärsyttäviä nää viime hetken vaihdokset, mut mä koitan kestää eli kippis sille!

 

Hanoi su 19.10. klo 16.42

Perillä pohjoisessa eli Hanoissa! Loput delegaatiosta saapuu kaupunkiin tänään illalla, joten meillä tiedustelujoukoilla on ollut päivä aikaa kierrellä Hanoin vanhassa kaupungissa. Meikänainen, joka on Suomessa karmea hukkapätkä ja aika pieni muutenkin tuntee täällä itsensä läskiksi jättiläiseksi.

The town

Hanoi by day.

Auringonlasku

Hanoi by night.

Hanoi by night.

Päivän reissu alkoi taksikyydillä hotellilta kaupungille. Liikenne on jotain, mitä ei voi käsittää. Se toimii, koska kaikilla on samat säännöt eli sääntöjä ei ole. (Ilmeisesti ainoa sääntö on, ettei kenenkään päälle saa ajaa). Torvet soivat tauotta ja paikallisissa autoissa äänitorvi onkin ensimmäisenä hajoava osa. Vietnamissa liikenteessä kuolee joka päivä 30 ihmistä.

Liikenne 1

Liikenne 2

Liikenne 3

Talot

Hanoin kadut

Kiltti kisu, mitä sulla on siinä lautasella?

Kiltti kisu, mitä sulla on siinä lautasella?

 

Kadun ylittäminen on turistin extremelaji. Meitä neuvottiin, että reippaasti sekaan vaan, katsekontakti mopo- ja autokuskeihin ja koko ajan liikkeessä. (Siis juuri päin vastoin kuin Suomen Lahdessa, jossa jäät auton alle, jos katsot kuskia). Pysähtyä ei saa, eikä ainakaan pakittaa tai tulee törmäys. Ensimmäinen ylitys oli puhdasta kauhua, mutta kolmen tunnin sompailun jälkeen ylitin katuja kuin maailmankansalainen.

Lasten turvaistuin paikallisessa mopossa. Tämä on hyvin edistyksellistä, koska normaalista sylilapset istuivat mopon kyydissä vanhempien sylissä tai isommat seisoivat mopon "lattialla" pidellen kiinni jostain.

Lasten turvaistuin paikallisessa mopossa. Tämä on hyvin edistyksellistä, koska normaalisti sylilapset istuivat mopon kyydissä vanhempien sylissä tai isommat seisoivat mopon “lattialla” pidellen kiinni jostain.

Hanoilainen metallipaja täydessä työn touhussa.

Hanoilainen metallipaja täydessä työn touhussa.

 

Takaisin kaupungilta palatessamme taksi otti pientä kontaktia skootteriin ja auton peili vääntyi. Kuski rullasi ikkunan auki ja ajattelin, että nyt se alkaa huutaa täpöllä mopokuskille, mutta sen sijaan kuljettaja vain oikaisi avoimesta ikkunasta peilin takaisin paikalleen, täydessä vauhdissa tietenkin.

Turistien suurinta huvia on vertailla, kenellä on kauheimmat kokemukset tai kuulopuheet erilaista ruokamyrkytyksistä, taudeista ja muista vaaroista, jotka kaukomailla vaanivat. Reissaajat jakaantuvat kahteen leiriin: niihin, jotka pelkäävät kaikkea ja niihin, jotka eivät pelkää mitään. Meikänainen lukeutuu jonnekin välimaastoon.

Suomalaisten ja vietnamilaisten ystävien illallisilla soitettiin sinivalkoisia sävelmiä Hanoin yössä.

Suomalaisten ja vietnamilaisten ystävien illallisilla soitettiin sinivalkoisia sävelmiä Hanoin yössä.

Turisti-bloggari löysi Hanoista mekon ja yritti soluttautua valepuvulla.

Turisti-bloggari löysi Hanoista mekon ja yritti soluttautua valepuvun avulla.

 

Hanoi ma 20.10. klo 9.17

Tänään Vietnamissa juhlitaan naistenpäivää. Naistenpäivänä naisille ostetaan kukkia ja se on vuoden ainoa päivä, kun perheen mies tekee sapuskat koko perheelle. (Delegaation miehet ovat sitä mieltä, että Suomessa joka päivä on naistenpäivä. Kyllä se täkäläisellä mittarilla saattaa ollakin). Paikallinen opiskelijatyttö kertoi, että Vietnamissa poikalapsi on edelleen toivotumpi kuin tyttö. Selitys on tuttu: Poika perheineen elättää vanhemmat, kun taas tyttö lähtee perheestä miehen perheen matkaan.

Naistenpäivää vietetään Vietnamissa 20.10. Tällöin  joka paikka täyttyy kukista ja kauniista asetelmista.

Naistenpäivää vietetään Vietnamissa 20.10. Tällöin joka paikka täyttyy kukista ja kauniista asetelmista.

Naistenpäivän buffetissa lounaalla. Tarjolla oli mm. alligaattoria ja monin eri tavoin valmistettua sian mahaa ja korvia. Paikalliset hedelmät ovat aivan vertaansa vailla!

Naistenpäivän buffetissa lounaalla. Tarjolla oli mm. alligaattoria ja monin eri tavoin valmistettua sian mahaa ja korvia. Paikalliset hedelmät ovat aivan vertaansa vailla!

Varsinainen virallinen delegaation matka alkaa tänään. Nyt on aika hioa hissipuhe vimosen päälle kuntoon. Otin aikaa omasta puheestani: se kestää 24,86 sekuntia, sillä mennään! Meitä varoitettiin varautumaan ihan kaikkeen. Puolen minuutin tai kolmen minuutin puheeseen tai tarvittaessa jatkamaan niin pitkään kuin vaaditaan.

Minulla on tänään muiden tapaamisten ohella yksi todella virallinen tapaaminen paikallisen ympäristöministerin luona. Ohjelmassa on myös vastaanotto Vietnamin Suomen suurlähettilään luona. Ministeritapaamisesta kiidetään suoraan poliisisaattueessa lentokentälle ja lennolle Ho Chi Minh Cityyn eli entiseen Saigoniin.

Kutsu lähetystön cocktail-tilaisuuteen. Minnasta oli nyt tullut Mister Patosalmi, mutta hei, kaikissa on oltava sen verran misteriä! :)

Kutsu lähetystön cocktail-tilaisuuteen. Minnasta oli nyt tullut Mister Patosalmi, mutta hei, kaikissa on oltava tarvittaessa sen verran misteriä! 🙂

Vierailimme Vietnamin ympäristöministerin luona. Täällä sain pitää hissipuheeni!

Vierailimme Vietnamin ympäristöministerin luona. Täällä sain pitää hissipuheeni!

 

Ho Chi Minh City 21.-22.10.

Ho Chi Minh Cityssä vedettiin pari tiukasti ohjelmoitua päivää ja iltaa delegaation matkassa. Tuli tavattua muun muassa Ho Chi Minh Cityn parlamentin puhemies, jonka näin myöhemmin telkkarissa. Jakkupukuni oli oikein asiallinen, hissipuhetta muutin viime sekunnilla ja käytöstavat ovat olleet ihan hienosti hallussa. Käyntikortin ojentaminen kahdella kädellä alkaa tuntua jo ihan kotoisalta.

Smart City -seminaarissa Ho Chi Minhissä. Tuolla edessä olevalla mimmillä on lukemiset kohdillaan!

Smart City -seminaarissa Ho Chi Minhissä. Tuolla edessä olevalla mimmillä on lukemiset kohdillaan!

Suomalaiset otettiin joka paikassa kohteliaasti ja näyttävästi vastaan. Ho Chi Minh Cityn parlamenttiin meidät toivotettiin tervetulleiksi näin.

Suomalaiset otettiin joka paikassa kohteliaasti ja näyttävästi vastaan. Ho Chi Minh Cityn parlamenttiin meidät toivotettiin tervetulleiksi näin.

Kyllä tällainen miehenkorkuinen hienous sopisi meidänkin neukkariin!

Kyllä tällainen miehenkorkuinen hienous sopisi meidänkin neukkariin!

Ministeri Vapaavuori vastaanottaa Ho Chi Minh Cityn parlamentin puhemieheltä lahjan.

Ministeri Vapaavuori vastaanottaa Ho Chi Minh Cityn parlamentin puhemieheltä lahjan.

Se kuuluisa jakkupuku. Takin pitämiseen päällä keli oli (todella valitettavasti!) liian lämmin.

Se kuuluisa jakkupuku. Takin pitämiseen päällä keli oli (todella valitettavasti!) liian lämmin.

Vierailu toimittamallamme kompostointilaitoksella oli kuin kotiin olisi tullut. Nähtyäni paikasta satoja kuvia ja kymmeniä videoita paikka tuntui enemmän kuin tutulta. Saimme esitellä upeaa referenssiämme paikallisille jätealan toimijoille, joten paljon enempää ei voisi pyytää. Laitoksen edustaja kertoi, että kohde on Vietnamissa ainutlaatuinen ja siellä käy paljon vieraita. Hienoa!

Vierailulla kompostointilaitoksella Binh Duongissa. Maski ja kypärä olivat oikein mukavat + 30 asteen helteessä.

Vierailulla kompostointilaitoksella Binh Duongissa. Maski ja kypärä olivat oikein mukavat + 30 asteen helteessä.

Kompostointilaitoksella oleva kivipaasi muistuttaa projektin osapuolista.

Kompostointilaitoksella oleva kivipaasi muistuttaa projektin osapuolista.

Kompostointilaitoksen esikäsittelylinjasto ottaa vastaan 420 tonnia yhdyskuntajätettä vuorokaudessa. Esikäsittelylinjastolla jätteestä erotellaan mm. muovipussit.

Kompostointilaitoksen esikäsittelylinjasto ottaa vastaan 420 tonnia yhdyskuntajätettä vuorokaudessa. Esikäsittelylinjastolla jätteestä erotellaan mm. muovipussit.

Kompostointilaitoksen lopputuotteena saadaan kasvumultaa, joka säkitetään linjaston viimeisenä vaiheena.

Kompostointilaitoksen lopputuotteena saadaan kasvumultaa, joka säkitetään linjaston viimeisenä vaiheena.

 

Kaupunkina Ho Chi Minh City on aivan erilainen kuin Hanoi. Ho Chi Minh on paljon suurempi ja paljon eurooppalaisempi. Etukäteen minua varoiteltiin jälleen kadun ylittämisen kauheudesta, mutta sekin luonnistui ihan hyvin. Turisteja Ho Chi Minh Cityssä on vähemmän kuin Hanoissa. Länsimaalaisia kohdellaan joka paikassa todella kohteliaasti, joskus jopa ihan kiusaantumiseen saakka. Olen muutamaan otteeseen järkyttänyt paikallista hotellihenkilökuntaa avaamalla itse oven (jos suinkin olen ehtinyt) ja raahaamalla omaa matkalaukkuani ihan itse. Kaikki puhuttelevat minua nimellä Miss Minna tai Madame. Nolostuttaa.

Ho Chi Minh City by day.

Ho Chi Minh City by day.

kadulla

kadulla 2

Ho Chi Minh City by night.

Ho Chi Minh City by night.

Kaikki kadunkulmat ovat täynnä muovituoliravintoloita, joissa paikalliset syövät. Rohkea turisti söi yöllä kadulla ja söi yhden parhaista aterioistaan matkalla!

Kaikki kadunkulmat ovat täynnä muovituoliravintoloita, joissa paikalliset syövät. Rohkea turisti söi yöllä kadulla ja söi yhden parhaista aterioistaan matkalla!

liikenne hcmc

 

Rahasta piti kertoa. Kävin lähtiessä lentokentällä vaihtamassa Vietnamin dongeja. Vaihdoin 200 euroa, jota vastaan minulle iskettiin käteen 4,2 miljoonaa dongia. Virkailijan laskiessa kovaan ääneen rahoja pöytään katselin kauhuissani ympärilleni: laske hiljempaa, kauhea kasa seteleitä! Eiväthän ne mahtuneet lompakkoon ja tungin rahoja paniikissa jonnekin kassin pohjalle, ettei kukaan näkisi.

Paikallisen valuutan seteleitä on ainakin 200 – 500 000 dongin arvoisia (niitä olen nähnyt). Pari kertaa on mennyt 10 000 ja 100 000 seteli sekaisin ja se on aiheuttanut hilpeyttä vastapuolessa. Mutta nyt setelitkin alkavat jo näyttää tutuilta! Tämän päiväinen kolmen ruokalajin lounas kahdelle hengelle maksoi vähän alle miljoonan, ohhoh! (Vaihtokurssi on vähän päälle 26 000, siitä voitte suorittaa laskutoimituksen).

syksy2014 269

Vietnamilainen kahvi, joka nautitaan joko kylmänä jäiden ja kondensoidun maidon kanssa tai kuumana kuumalla maidolla.

Vietnamilainen kahvi, joka nautitaan joko kylmänä jäiden ja kondensoidun maidon kanssa tai kuumana kuumalla maidolla.

Lähes millin ateria ja sen arvoinen. Tämä lasku tuli puoliksi länsimaisesta paikasta, joten paikallisessa ruokalassa lasku on vielä puolet pienempi.

Lähes millin ateria ja sen arvoinen. Tämä lasku tuli puoliksi länsimaisesta paikasta, joten paikallisessa ruokalassa lasku on vielä puolet pienempi.

 

Binh Duong To 23.10.

Minun oli tarkoitus matkustaa takaisin kotiin eilen, mutta businesssyistä jäin vielä kahdeksi päiväksi. Vaihdoin siis vielä kerran hotellia ja kaupunkia. Olen nyt lähellä toimittamaamme kompostointilaitosta, Binh Duongissa. Jos Ho Chi Minh Cityssä ei ollut paljon turisteja, täällä ei ole senkään vertaa. Ja ne turistit, jotka täällä ovat, ovat aasialaisia. Olen nähnyt täällä oloni aikana vain yhden länsimaalaisen ja hänkin oli mies. Toisin sanoen paikkakunnan suurin nähtävyys tänään iltapäivällä oli Minna ostoskeskuksessa ja supermarketissa. Mietin koko ajan, tuntuisiko vietnamilaisesta samalta tallustella Orimattilan S-Marketissa? Jokainen vastaantulija tuijotti minua suorastaan järkyttyneenä. Tuli mieleen, etten ehkä lähde pimeällä yksin hotellin ulkopuolelle.

Maisemaa Binh Duongissa.

Maisemaa Binh Duongissa.

Katselin kaupassa kaikenlaisia tuotteita. On aina mielenkiintoista käydä kurkkaamassa, miltä paikallinen heviosasto näyttää ja millaisia äyriäisiä kalaosastolla räpistelee. Ja olihan siellä niitä, rapuja ja kaloja kaikenlaisia. Tuoksu oli myös sen mukainen.

Käväisin tietenkin myös tsekkaamassa kosmetiikkaosaston hintatason. En päässyt tuoteselosteita pidemmälle, sillä kaikki (korostan kaikki) ihonhoitotuotteet olivat valkaisevia. Luulin valkoisen ihon ihannoinnin olevan lähinnä kiinalaisten juttu, mutta ei. Jopa käsirasva oli 10 astetta vaalentavaa. Nämä täällä saisivat sätkyn, jos tietäisivät, että minulla oli tälläkin reissulla mukana itseruskettava rasva, koska inhoan yli kaiken vitivalkoisia kinttujani.

Vielä marketista: kauppaan ei saa mennä käsilaukun kanssa. Koko laukku sisältöineen oli jätettävä vartioituun säilytykseen ja vain lompakon ja puhelimen sai ottaa mukaan. Security-tyyppejä on joka puolella, ainakin isojen kauppakeskusten yhteydessä. Tuntuu itse asiassa ihan mukavan turvalliselta.

 

Orimattila, Suomi 26.10.2014

Koti on kiva. 4-vuotias sanoi, että olin matkalla maapallon takana. Kyllä se siltä tuntuu. Rämpiessäni lokakuisessa tihkusateessa pilkkopimeällä lenkkipolulla olo tuntuu oudon turvalliselta. Lasten syödessä kuraa takapihalla se tuntuu maailman puhtaimmalta kuralta. Jälleen kerran on todettava, että matkailu avartaa.

Mitkä olivat matkan tulokset? Se jää nähtäväksi, mutta ainakin on todettava, että minulle kävi kuten monelle muullekin: hinku nähdä lisää Vietnamia jäi. Maan ilmapiirissä ja aitoudessa on jotain koukuttavaa, jota ei pysty sanoin selittämään. Busineksen kannalta Vietnam on suomalaisilla haastava, mutta todella potentiaalinen kohde. Kulttuurieroja löytyy, mutta ihmiset ne kauppaa tekevät. Tärkeintä on olla rohkeasti läsnä eli matkapäiviä tarvitaan lisää!

Delegaation järjestelyistä on pakko antaa jättikokoinen kiitos Finprolle. Meistä pidettiin uskomattoman hyvää huolta ja pyyntömme päästä esille eri ministeriöissä ja muilla tahoilla otettiin hyvin huomioon. Pääsin esimerkiksi esittelemään itseni ja Ferroplanin paikalliselle ympäristöministerille, mitä tilaisuutta emme koskaan saisi omin avuin. Jälleen kerran jäi fiilis, että suomalaiset yritykset pyrkivät maailmalle tosissaan ja hienolla asenteella. Oli ilo ja kunnia olla osa delegaatiota, kiitos (ja anteeksi) kaikille! 🙂

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin Minnan Matkakertomukset