Kevätparveilua

Palaava lintuaura bongattu eilen! Eikö se tarkoita, että kevät on täällä? Lintujen  lisäksi meidän ihmistenkin tulisi parveilla enemmän. Se kuulostaa kivalta keväthommelilta, mutta on siinä ideakin takana.

Parveilu eli flocking on toimintapa, jossa ihmiset esimerkiksi työpaikalla totuttujen tiimien ja ryhmien sijaan hakevat uusia näkemyksiä ja ajatuksia tyypeiltä, joiden kanssa eivät välttämättä tee töitä päivittäin. Esimerkiksi Dream Teamissa toteutimme metodia, kun tarvitsimme ideoita pariin asiaan. Siinä tehtävän vastuullinen otti muutamaa henkilöä hihasta ja johti aiheen ideointia porukalla ilman ennakkovaroitusta. Ei palaveriaikaa, ei tuoleja ja kokouspullaa, vaan nopeaa ja äkkinäistä brainstormingia.

Ehdottoman tärkeää on, jos pystyy parveilemaan sellaisten henkilöiden kanssa, joiden kanssa ei normipäivänä tee läheistä työtä. Koskaan ei tiedä, millainen uusi oivallus uusilla silmillä voidaan saada aikaan.

Tästä esimerkkinä porukka, joka mietti, miten saada painavat lumet pois sähkölinjojen päältä. Lumi aiheutti vuosittain mittavat korjaustyöt ja kustannukset rikkoessaan linjoja. Erilaisista asiantuntijoista koostuvan ryhmä oli jo pitkällä miettimässä teknistä ja kallista ratkaisua (jotakin linjojen lakaisukonetta tms.), kun paikalla ollut, pöytäkirjaa kirjoittava sihteeri oli kysynyt, että miksei lumia pudoteta helikopterilla ylhäältä käsin? Tästä idea oli jalostunut eteenpäin ja lopulta huomattiin, että pelkkä kopterin lapojen aiheuttama ilmavirta pudotti lumet linjoilta. Riitti, että kopteri lensi linjojen yli edes koskematta niihin.

Koskaan ei saisi aliarvioida kenenkään kykyä nähdä itselleen tuntemattomia asioita täysin uudesta näkökulmasta. Päinvastoin! Dream Teamissa harjoitamme tietynlaista järjestettyä parveilua, jossa yrityksen jokaisen osaston edustajat tuovat kokoukseen oman toiminta-alueensa haastekohtia muiden pureskeltaviksi. Tulokset ovat olleet riemastuttavia. Henkilöt, jotka eivät punnerra tiettyjen asioiden kanssa päivittäin, tuovat asioihin välittömästi freshin, out of the box -näkökulman, jota itse ei tullut edes ajatelleeksi.

Nyt kaikki ulos laatikosta ja parveilemaan!

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin Kevätparveilua

  1. Päivitysilmoitus: Tyhmä ryhmä? | Ei mitään rimpuloita -blogi