Mistä on hyvät joukkueet tehty

Lähes tasan neljä vuotta sitten kirjoittelin lätkähuumassa Mikko Koivun voittajajoukkueesta ja tekijöistä, jotka vaikuttivat Suomen lähihistorian toiseksi suurimman tapahtuman (suurin tapahtui vuonna 1995) kulkuun.

Kuuntelin silloin suurella hartaudella kahden miljoonan muun suomalaisen kanssa syitä ja seurauksia maailman parhaan joukkueen synnystä. Paljon oli muuttunut teknisesti suomalaisessa jääkiekossa, mutta paljon oli muuttunut myös henkisellä tasolla. Kaikki muut selitykset kuulostivat tutuilta (hyvät tyypit joukkueessa, pelattiin omaa peliä, jaksettiin tehdä töitä), mutta yksi asia jäi mieleen uutena. Joukkueen sisällä pelaajat välittivät toisistaan. He välittivät toisistaan pelissä ja pelin ulkopuolella. Jos joku teki virheen, toinen tuli paikkaamaan ja siitä jatkettiin eteenpäin.

Jokainen joukkueen jäsen kantoi vastuun itsestään ja toisista.

Valmentaja Jalonen sanoi silloin, että joukkue oli Mikko Koivun. Suomen joukkueella oli hyvä johtaja, joka oli osannut visioida tavoitteen niin konkreettisesti, ettei yhdelläkään pelaajalla ollut epäselvyyttä siitä, minne oltiin menossa.  Joukkueeseen saatiin lisäksi juuri ne tyypit, jotka haluttiin.

Hyvä johtaja, oikeat ihmiset, niistä on hyvät joukkueet tehty.

Ainekset hyvän joukkueen leipomiseen eivät ole vanhentuneet neljässä vuodessa. Ihan samalla reseptillä työelämän voittajajoukkueiden tulisi toimia. Ottaa vastuu omista ja muiden tekemisistä, pyrkiä kohti yhteistä tavoitetta ja paikata kaveria, jos jeesiä tarvitaan. Tällä tavoin toimiminen vaatii rohkeutta ottaa vastuu, avata suu oikeassa paikassa, pyytää tarvittaessa apua ja myös tarjota sitä.

Vastuu ja valta tiimin onnistumisesta on sen jokaisella jäsenellä.

 

P.S. Edelliseen kirjoitukseen viitaten: Kuuntelin eilen korva kovana tämän vuotisen joukkueen kapteenin Jussi Jokisen haastattelua siitä, mihin Suomen joukkue kisoissa tähtää. Odotin kauhulla “Tehdään parhaamme ja katsotaan, mihin se riittää” -lausuntoa, mutta sieltä tulikin “Kultaa lähdetään tavoittelemaan ja mikään muu ei riitä”. Go Team Finland Go!

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.