Dream Team: Lappuhässäkkää

Juna nimeltä Dream Team on päässyt vauhtiin ja kaikki matkustajat ovat kyydissä. Se, mitä raiteiden varrella ja päätepysäkillä on, määriteltiin tarkasti heti ensimmäisellä kerralla. Ilman yhteisymmärrystä ryhmän tarkoituksesta ja tavoitteista matkaa samaan suuntaan on vaikea tehdä.

Tarkoitus ja tavoitteet saatiin paperille käyttämällä lappuhässäkkämetodia. Työkalu on monille tuttu ja sillä on monta nimeä, mutta näin se etenee:

  1. Toimeksianto. Ryhmälle esitellään käsiteltävä asia. Yksi lause, mieluiten kysymyksen muotoon, selkeästi näkyville. Meidän tapauksessamme kysymys kuului: Mikä on Dream Teamin tarkoitus?
  2. Omat ajatukset. Kaikki miettivät kysymystä yksin ilman keskustelua. Jokainen kirjaa paperille ajatuksensa ylös omin sanoin. Tähän vaiheeseen käytetään aikaa viisi minuuttia.
  3. Työparit. Muodostetaan työparit, jotka tuottavat ehdotuksia yleiseen käsittelyyn. Parin kanssa keskustellaan aiheesta omien ajatusten pohjalta ja valitaan yhdessä neljä tärkeintä asiaa. Valitut neljä kohtaa kirjataan erillisille lapuille. Laput kiinnitetään taululle/seinälle kunkin parin omaan sarakkeeseen. Aikaa 10 minuuttia.
  4. Esittely. Jokainen työpari esittelee omat ehdotuksensa lyhyesti käyttäen noin puoli minuuttia per paperi. Muut eivät saa vielä kommentoida, vaan kuuntelevat perustelut tarkasti.
  5. Ristiinarviointi. Etsitään tärkeimmät ehdotukset valitsemalla työparin kanssa seinällä olevista neljä tärkeintä. Parit merkitsevät neljään eri paperiin plus-merkin, vain yksi merkintä saa osua omaan lappuseen. Aikaa viisi minuuttia.
  6. Aiheiden ryhmittely. Ehdotukset ryhmitellään aiheittain. Samalla eniten plussia saaneet siirretään yläriville. Aiheet sarakkeittain, sarakkeet alenevaan plussajärjestykseen. Lopuksi sarakkeet otsikoidaan.

Ja niin syntyivät Dream Teamin tavoitteet suit sait! Ryhmän tavoitteiksi muodostuivat viisi asiaa:

  • Mahdollisuus (eteenpäin suuntaava, mahdollisuuksia etsivä toiminta)
  • Avoimuus (palaute molempiin suuntiin, ilmapiirin huomioiminen)
  • Tulos (selkeät tavoitteet toiminnalle, niiden mittaaminen ja seuranta)
  • Kehitys (toimia yrityksen eduskuntana, sparrata kaikkien osastojen ideoita)
  • Asenne (työmotivaatio, sitoutuminen ja innostus ja niiden edistäminen)

Fiksuimmat (eli kaikki tämän blogin lukijat) huomasivat jo, että tavoitteiden etukirjaimista syntyy myös muistisääntö MATKA, joka on sanana vilahtanut aikaisemmin Dream Teamia koskevissa kirjoituksissa. Nyt seuraa kuitenkin tärkein kysymys. Mitä sitten? Miten saavutamme tavoitteet?

Käsittelimme seuraavissa tapaamisissa jokaisen tavoitekohdan omana kokonaisuutenaan ja käytimme siihen aikaa tarpeellisen määrän. Tavoitteiden alle keräsimme sen saavuttamiseksi suoritettavat toimenpiteet. Toimenpiteistä kokosimme työlistan, jonka kohdat numeroimme tärkeysjärjestykseen. Työlista on tallennettu julkiseen taulukkoon, josta jokainen yrityksen työntekijä voi käydä katsomassa, mitä listalla on, missä aikataulussa edetään, mitä on tehty ja mitä tuleman pitää.

Nyt ei muuta kuin töihin Dream Team!

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin Dream Team: Lappuhässäkkää