Kieltäydy jämäkästi, älä rimpulasti

Osaatko sanoa  ei? Kyseinen sana on tärkeä sekä siviilielämässä että virallisemmissa yhteyksissä. Kysymys on lopulta siitä. että miten haluat käyttää rajallista (työ)aikaasi. On syytä sanoa välillä ei asioille ja ihmisille, ja tätäkin taitoa voi onneksi harjoitella. Asiaa on hyvä pohdiskella hetki. Tässä muutama vinkki.

  • Arvosta kysyjää. Usein ihminen haluaa apuasi, koska luottaa sinuun ja arvostaa näkemystäsi. Kun kieltäydyt, kiitä kysyjän osoittamasta luottamuksesta. Vaikka et ehtisi auttaa, voit aina vinkata kysyjää eteenpäin, jotta hän ei jää tyhjän päälle. Joskus voi vain todeta, että nyt et ehdi, mutta katsot asiaa vaikka huomenna tai seuraavalla viikolla.
  • Kieltäydy pyynnöstä, älä pyytäjästä. Joskus joku ottaa kieltäytymisesi henkilökohtaisesti. Anna siis kysyjälle selkeä syy, miksi kieltäydyt pyynnöstä käyttämällä sanaa ”koska” selittäessäsi kieltäytymisesi syytä. Tutkimusten mukaan nimenomaan sana ”koska” on taikasana sekä pyyntöjä tehtäessä että niistä kieltäytyessä. Näin pyytäjä ymmärtää, että sinulla on jokin hänestä riippumaton syy kieltäytymiseesi.
  • Pysy lujana. Jos kieltäydyt, pidä kiinni päätöksestäsi. Ihmiset kunnioittavat sinua enemmän, jos pitäydyt päätöksissäsi.
  • Harjoittele. Ei-sanaa voi harjoitella. Esimerkiksi lisämyyntiä hakevista vaatekaupan myyjistä, puhelinmyyjistä tai tarjoilijoista voi aloittaa. Jämäkkä ei on taikasana.
  • Valitse sopivin viestintätapa kieltäytymiselle. Olemme kaikki joskus saaneet lähettämäämme kokouskutsuun kieltävän vastauksen ilman selitystä. Tämä ei välttämättä tarkoita mitään, mutta riippuu, miten ja missä kieltäytyminen tapahtuu. Esimerkiksi sähköpostilla kieltäytyminen tai kokouskutsun hylkääminen voi tuntua kysyjästä tylyltä. Monesti lyhyt keskustelu kasvotusten tai puhelimitse voi olla kohteliaampi tapa kieltäytyä. Tässäkin ”koska” -sanan käyttö selkeyttää viestintää.
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.