Shakkilauta auttaa ajattelemaan

 

black horse chess piece near roque chess piece

Fast Company company kertoo, miten shakkimestarin viisiportaista ajatuskulkua kannattaa soveltaa myös yritystoimintaan.

Lue shakkilautaa eli toimintaympäristöä

Varsinkin jatkuvan epävarmuuden aikana on välttämätöntä tunnistaa ne toimintaympäristön tekijät, jotka vaikuttavat yrityksen menestymiseen. Eri organisaatioilla voi olla hyvinkin yksilöllisiä tekijöitä, joista tulevaisuuden menestys tai epäonnistuminen riippuu. Tämä kaikki saattaa kuulostaa itsestään selvältä, koska on helppoa listata erilaisia kriittisiä tekijöitä, mutta analyysi vaatii sekä selkeää näkemystä että armotonta priorisointia, koska maailma ei ole ikinä optimitilassa: on löydettävä reunaehtoja, joiden täytyy toteutua, jotta toiminta jatkuu terveenä.

Ennusta tulevaisuudet

Yksi tulevaisuus ei riitä, tarvitaan useita vaihtoehtoisia tulevaisuusennusteita. Yrityksen kriittisten menestystekijöiden pohjalta tehdään hypoteesit tulevaisuudesta: ne voivat olla edullisia, neutraaleja tai haitallisia. Paras tapa on ennakoida vähintään sekä paras että pahin skenaario ja neutraali niiden väliltä, ja muutama lisäennustus näiden väliltä ei myöskään ole pahitteeksi.

Kehitä suunnitelma

Suunnitelma koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen on perustava strategia. On tunnistettava strategiset toimet, jotka ovat välttämättömiä riippumatta siitä, mikä ennustetuista tulevaisuuksista toteutuu. Toinen osa strategiaa on ehdollinen suunnitelma tyyppiä “jos A tapahtuu, toimi näin, jos B tapahtuu, niin…”. Käytä tätä lähestymistapaa kunkin ennustetun tulevaisuuden kohdalla. Näin strategiasi toimii yleisellä tasolla, mutta sinulla on myös jonkinlainen vastaus kaikkiin vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Jos tärkeimmät liiketoimintaan vaikuttavat tekijät on tunnistettu aiemmassa vaiheessa kunnolla, toimivia strategioita nousee esiin kourallinen.

Seuraa toimintaympäristöä

On jatkettava tarkkailua ja huomioitava, miten liiketoimintaan kriittisesti vaikuttavat tekijät kehittyvät. Älä anna muiden asioiden häiritä riippumatta siitä, kuinka paljon draamaa ne luovat.

Muokkaa suunnitelmaa

Alussa tehty tulevaisuuksien suunnittelu ei vielä ratkaise mitään. Kun tulevaisuus alkaa kehittyä, myös suunnitelmien on kehityttävä. Jos neljä ensimmäistä vaihetta on tehty kunnolla, tarvittavat strategiset muutokset suunnitelmaasi ovat selkeitä heti, kun näet jonkin ennustuksistasi alkavan toteutua.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.