Loman käyttöohje, kaiken varalta

green trees beside body of water during daytime

Niin, onko lomailu tarpeen? Onko loma aina myönteinen asia? Kuinka pitkä loman pitää olla? Tässä tiivistelmä Duodecimin palauttava loma -artikkelista. Hyvä uutinen on, että moni meistä lomailee jo varsin palauttavasti ilman lääkärin ohjeistusta.

Onko loma ihmiselle tarpeen?

Lomalla on myönteinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin (de Bloom ym. 2009). Miksi? Loman aikana ihmiset olivat paremmalla tuulella ja kokevat itsensä terveemmiksi, tyytyväisemmiksi, energisemmiksi ja vähemmän jännittyneiksi (de Bloom ym. 2010). Lomaa viettäneet kokivat itsensä hieman onnellisemmiksi kuin ne, jotka eivät viettäneet lomaa (Nawijn ym. 2010).

Onko loma aina myönteinen asia?

Talvilomaa käsitelleessä tutkimuksessa todettiin, että hyvinvointi parani loman aikana suurimmalla osalla lomailijoista (de Bloom ym. 2011a). Kaikki eivät kuitenkaan kokeneet tätä positiivista vaikutusta.

Miten lomasta hyötyy eniten?

Winwoodin (2007) mukaan lepo ja vapaa-aika edistävät fyysistä palautumista. Henkistä palautumista puolestaan edistävät työstä eroava puuhastelu. Ne työntekijät, joiden hyvinvointi koheni loman aikana, olivat olleet lomallaan aktiivisia ja harrastaneet fyysisiä ja ylipäätään itseä miellyttäviä aktiviteetteja (de Bloom ym. 2011a).

Loman myönteiset vaikutukset kasvavat, kun työasiat saa pois mielestä. Työstä irrottautumista auttavat keskeneräisten töiden kirjaaminen muistiin ja mahdollisesta sijaistamisesta sopiminen. Rauhallinen töihin paluu ja rentoutuminen töiden jälkeisellä vapaa-ajalla on todettu pidentävän loman myönteisiä vaikutuksia (Kühnel ja Sonnentag 2011).

Kuinka pitkä loma?

Vähintään muutama päivä. Psyykkisen hyvinvoinnin on todettu paranevan jo noin viikon mittaisen talviloman sekä lyhyen, keskimäärin nelipäiväisen loman aikana (de Bloom ym. 2010). Lyhyestäkin lomasta on siis hyötyä. Fyysiseen palautumiseen tarvittavan irtautumisen kesto riippuu työntekijän kuormittumisen määrästä: mitä isompi kuormitus, sitä pidempi irtautuminen työstä on tarpeen palautumisen onnistumiseksi (Kinnunen ja Mauno 2009).

Onko yksi pitkä loma parempi kuin useampi lyhyt?

Monta lyhyttä. Loman vaikutusten on todettu haihtuvan melko nopeasti loman jälkeen (Westman & Eden 1997, de Bloom ym. 2009). Väsymystä vähentävä vaikutus kesti hieman pidempään kuin vaikutukset muihin hyvinvoinnin osa-alueisiin (de Bloom ym. 2010). Henkilöillä, joiden hyvinvointi parani loman aikana, vaikutus kesti keskimäärin 2–4 viikkoa. Koska loman hyvinvointivaikutukset ovat lyhytkestoisia, suositellaan, että lomia pidettäisiin vuoden aikana useampia kuin yksi.

Saako lomalla tehdä töitä?

Ei. Palautuminen työkuormituksesta onnistuu parhaiten silloin, kun vapaa-ajalla ei hoideta työasioita. Työnteko lyhyen loman aikana heikensi loman jälkeistä hyvinvointia (de Bloom ym. 2011b).

Pitääkö lomalla lähteä jonnekin?

Mahdollisesti. On viitteitä siitä, että työkuormituksesta palautuminen onnistuu paremmin, kun työntekijä lähtee pois arkiympyröistään (de Bloom ym. 2010). Nawijn ym. (2010) totesivat lomamatkan edistäneen onnellisuutta kotiinpaluun jälkeen vain silloin, kun matkan koettiin olleen hyvin onnistunut ja rentouttava.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.