Hyvinvointia kylmyydestä?

stainless steel pool handlebar

Onko kylmä? Ei se mitään, niin välillä pitääkin. Vaikeat ja ärsyttävät asiat ovat joskus niitä terveellisimpiä. Tässä vinkit kylmästä saatavaan hyvinvointiin.

Kylmä vähentää kipua. Se lisää kipua lievittävien hormonien, noradrenaliinin ja kipukynnystä nostavan beta-endorfiinin tuotantoa. Paikallinen kylmähoito esimerkiksi kylmäpussilla helpottaa esimerkiksi rasitusvammojen ja tulehtuneiden nivelten kipua.

Ruskea rasva aktivoituu kylmässä. Kylmyys vaikuttaa myös elimistön ruskeaan rasvaan, jota tutkitaan paljon. Ruskea rasva on pienen lapsen tärkein lämmöntuottaja, mutta myös aikuisilla ihmisillä on sitä. Ruskeaa rasvaa on isojen valtimoiden, sydänpussin ja munuaisten ympärillä. Sen tärkein tehtävä on polttaa energiaa lämmöksi. Se siis kuluttaa energiaa ja tuottaa samalla lämpöä. Miten kylmä ja ruskea rasva sitten liittyvät toisiinsa? Kylmä aktivoi ja lisää ruskean rasvan määrää. Se nostaa ruskean rasvan glukoosinkäyttöä niin, että kaloreita palaa enemmän. Tehokkain keino aktivoida ruskean rasvan toimintaa on säännöllinen kylmäaltistus. Se saattaa lisätä energiankulutusta ja parantaa sokeriaineenvaihduntaa.

Kylmä hoitaa stressiä. Jos uskaltaa uida jäisessä vedessä tai ottaa kylmän suihkun, väsymys katoaa. Toisaalta avanto voi myös rauhoittaa. Kylmäaltistuksen ristiriitaiset vaikutukset selittyvät hormoneilla. On hyvä tietää, että elimistö käyttää stressihormoneja lämpötasapainon ylläpitämiseen. Jos stressihormonien määrät ovat matalalla, kun ihminen menee kylmään, elimistö nostaa niiden tasoa. Jos ne taas ovat korkealla, kylmä kuluttaa niitä. Kun hyppää avantoon kiihtyneenä, stressihormonien määrä laskee ja rauha laskeutuu omaan mieleen. Kylmää voidaankin käyttää stressin hoidossa. Jos taas on hankalaa käynnistyä aamulla, kylmä suihku saa adrenaliini- ja kortisolitasot nousemaan. Silloin tuntee, että virkistyy. Kylmäaltistus nostaa vireystilaa, parantaen havainnointikykyä ja tiedonkäsittelyn valmiuksia.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.